Jedite ih svaki dan: Ove dvije namirnice pospješuju proizvodnju hormona sreće. Jedite ovo i osjećat ćete se kao mačka u februaru – Pozitiv Media

Jedite ih svaki dan: Ove dvije namirnice pospješuju proizvodnju hormona sreće. Jedite ovo i osjećat ćete se kao mačka u februaru

Dr.Judith Wurtman je izjevio da ljudi koji su depresivni i pod stresom nikada ne bi trebali da budu bez banana, krompira i sira.

Ako mislite da budete sretni onda morate da konzumirate oređenu hranu, koja vam podspjšuje hormon sreće, gdje se odma osjećate zadovoljnijim. Navode stručnjaci da kuhani krompir, podiže hormon sreće i zadovoljstva. Organizam sutomatki vadi sav škrob iz organizma, gdje nakon pola sata nakon konuzamcije oslobađa se inzulin, koji nam daje raspoloženje i sreću.

Sir i jogurt imaju ulogu zadovoljstva djevojčicama i mlađim ženama. Mliječni proizvodi imaju takav sastav da su  bogati kalcijem koji reguliše promjene raspoloženja i predmenstrualni sindrom.

Čovejk koji konzumira banane je sretniji jer ugljikohidrati, fruktoza, glukoza i biljni serotonin imaju zadatak da oslobađaju hormon rasta.

Koji su glavni simptomi nedostatka endorfina u organizmu?

Endorfini, ili “hormoni sreće”, su specifične supstance koje osvjetljavaju ždrijelo žlijezde da podignu prag boli, unesu smirenost i osjećaj raspoloženja (euforija).

Endorfini su specifični neurotransmiteri, koji omogućava da vaš organizam preovladava. Uočeno je da se oni oslobađaju intenzivnih sportskih aktivnosti, omogućujući bolje rezultate podizanjem praga boli.Kada se endofira izlučuje tada može doći do nekih ozljeda, stresa, boli, bolesti, jer te tvari dopuštaju bolju toleranciju ovih neugodnih stanja.

Kada ima dovoljno endorfina

Kada je previsoka kncetracija endofina u mozgu, tada se stvara osjećaj euforije, znatno povećava zadovoljstvo, bol se potiskuje, a ako nemate dovoljno endofina, posljedice su sledeće:

-Osjećaj boli je prisutna kod čovjeka, gdje se osjeća slomljeno.

-Postoji povećana želja za apetitom i potreba za masnom ili slatkom hranom, kao što je, čips (prženi krumpir), sirevi, kremasti umaci, maslac i čokolada.

Izvor : Lifestyle Dom.info

Leave a Reply