Granična policija BiH jučer je objavila zvanično saopštenje za javnost, a povod za to je prekršajni nalog za osobe koje su državljani Hrvatske. Naime, došlo je do nesporazuma i sve je bilo totalno pogrešno protumačeno, jer su u BiH ušli samo sa svojom ličnom kartom.

“Obzirom da je zadnjih nekoliko dana bilo plasirano u javnost dosta lažnih i netačnih informacija povodom ovog problema, konkretnije državljana Hrvatske koji su samo sa ličnom kartom ušli u BiH, mi moramo sada da reagujemo.” stoji u saopštenju.

Nažalost, ove neistine dolaze čak od strane Ministarstva pravde BiH, a vezane su za laži koje govore o lošem radu granične policije BiH, što definitivno nije istina. U svim tim lažnim izvještajima pronađena je i vijest da su granični policajci čak kažnjavali neke državljane BiH koji su pokušali da uđu u državu, što je daleko od zdravog razuma.

Vijeće ministara BiH je još u martu na čak tri redovno održane sjednice donijelo odluku da se pooštri mjera ulazaka u BiH, naravno sve u svrhu suzbijanja aktuelnog koronavirusa. Tako je bila donešena i ova važeća informacija da se u BiH može ući samo ako imate važeći pasoš ili putovnicu. Inače, Hrvatska i BiH ranije potpisali sporazum, što znači da se iz Hrvatske može ući u BIH samo sa ličnom kartom, što je ovdje bilo protumačeno kao kršenje zakona.

Međutim, daleko najveća laž koja se mogla zadnjih sedmica pročitati jeste da se građanima BiH zabranjuje ulazak u njihovu matičnu državu, dakle BiH. Neki koji su pokušali su bili kažnjenim nelogičnim novčanim kaznama. Ko je ovdje lud?

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.