Postoji mnogo namirnica za koje se vjeruje da su zdrave i da štete tijelu istovremeno.

Na primjer, vegetarijanci uravnoteženom prehranom dobivaju svoj protein isključivo iz jaja. S druge strane, jaja su već desetljećima povezana s visokom razinom holesterola, pa mnogi vjeruju da je kajgana od bjelanjaka zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od žumanjka.

Međutim, nedavna istraživanja govore nam da holesterol u jajima zapravo ne podiže razinu holesterola u krvi, a crveno meso je na popisu štetne hrane. Kad su u pitanju proteini i zdrava prehrana, jesu li jaja zaista bolji izbor od mesa?

Postoji razlog zašto neki nazivaju jaja savršenom hranom – sa samo 70 kalorija, jaja su prave hranjive bombe i jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati.

Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, što je veće biološke vrijednosti od proteina iz drugih izvora. Drugim riječima, nisu svi proteini jednaki, a proteini koje dobivamo iz jaja će se najlakše sintetizirati i iskoristiti u našem tijelu.

Jaja žumanjka puna su dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina, što ih čini izvrsnim izvorom energije. Jaja sadrže i niz antioksidanata koji štite tijelo od raznih bolesti, poput raka i hipertenzije.

Žumanjci sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu karakterističnu boju, sadrži i protuupalna svojstva koja štite vaše tijelo od raznih bolesti koje se mogu javiti s godinama. Također, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.

Preporučujemo