Ako vam je baka uvijek govorila da je sasvim u redu težiti 65 kilograma na 160 centimetara, imamo loše vijesti – ne slažu se liječnici.

Ovaj “šlauf” nije samo estetski problem, već može i ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, ali se odnosi i na pothranjenost i gubitak kilograma. Stoga pogledajte koliko kilograma stvarno trebate steći u odnosu na svoju visinu.

Postoji nekoliko načina kako odrediti svoju idealnu tjelesnu težinu, od kojih je BMI vjerovatno najpopularniji. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nijedna vizija nije univerzalna i jednostavno se ne odnosi na sve – jer je svaka osoba izgrađena drugačije.

Ne, odmah vas moramo razočarati, to ne znači da možete opravdati Harryja Pottera kao 20 kilograma prekomjerne težine poput Dudleyja od Harryja Pottera, ali niko ne može poreći da visina nije jedina stvar koja određuje koja je težina idealna za vas.

Konkretno, vjerovatno ste također svjesni da postoje djevojke koje imaju prirodno finije osobine (uski bokovi, manja ramena, manje grudi) i one koje su jednostavno izgrađene drugačije (na primjer, djevojke koje su od djetinjstva bile naučene plivati ​​najčešće imaju široka ramena) .

S druge strane, treba napomenuti da težina nije jedini parametar zdravlja.

“Važno je kombinirati zdravu prehranu i redovito vježbanje, jer se može dogoditi da tokom prehrane izgubite mišićnu masu i tada ravnoteža pokazuje manju težinu, ali to nije ispravan način. Zato ravnoteža ne bi trebala biti vaš jedini znak” – objašnjava nutricionistica Branka Mirković.

Međutim, količina kilograma može otprilike otkriti je li vaše tijelo u dobrom stanju. Pogledajte tabelu u nastavku i uvjerite se je li vrijeme za dijetu.

Izvor: Noizz.rs

Preporučujemo