Nekoliko autobusa krcatih turistima koji dolaze ravno iz Kine napustio je jutros rano Hrvatsku i uputio se ka Bosni i Hercegovini. Kako saznaje protal 24sata.hr, turisti su bili u Dalmaciji, konkretnije u Dubrovniku, a Zagreb nisu posjetili kao turisti.

“Turisti koji dolaze iz Kine napustili su jutros našu lijepu Hrvatsku.” potvrdio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i naglasio da su se uputili ka Bosni i Hercegovini, konkretnije ka Sarajevu.

“Nemojte se ništa brinuti, nema nikakvog razloga za brigu i paniku. Svi turisti su u našu lijepu Hrvatsku ušli potpuni zdravi i nije postojao razlog da ih zadržavamo na granicama. Svi se držimo uputstava koja smo dobili. Isto važi i za njih. Njihov vozač naravno je upoznat sa kompletnom situacijom i sve je pod kontrolom. Oni će danas stići u Sarajevo, i naravno mi smo u kontaktu sa tamošnjim nadležnim službama. Nakon Sarajeva, najvjerovatnije da će kompletirati svoju turističku rutu u Srbiji i Crnoj Gori.” objasnio je Capak.

U Hrvatskoj su turisti proveli samo jednu jedinu noć, naglašava on.

Podsjećamo, autobus krcat s kineskim turistima koji dolaze iz Vuhana, koji je trenutno centar zaraze korona virusom, ušao je u Hrvatsku u subotu u 11:25 sati, i to preko Bregane. U MUP-u Hrvatske potvrđeno je da se u autobusu nalazi 29 kineskih turista, ali samo 18 je iz Vuhana, dok su ostali iz okolnih mjesta.

Preporučujemo