Poznati japanski znanstvenik Mitsuyuki Ikeda smatra kako se ljudski izmet može na razne načine iskoristiti. Vjeruje da svaki put prilikom obavljanja velike nužbe iz sebe izbacujemo dosta proteina koji se mogu reciklirati i od njih napraviti – hrana.

Najprije moramo dobro da se zamislilo i da konstatujemo – mi trebamo jesti g*vna. Dosta ljudi to svojim postupcima i izjavama već radi, ali ovdje se govori o bukvalnom jedenju. Ne želimo apsolutno ništa da vam dočaravamo i uljepšavamo – dovoljno smo uljepšali naslov.

Druga stvar koja sada postaje pitanje je – kome će se ova “hrana” servirati? Vrlo vjerovatno da ovu poslasticu ne bi jela kraljica Elizabeta ili Rockfellerovi, ili možda Bill Gates. Ne. Ovo je hrana za običnu raju, koji se svakako kljukaju svim i svačim.

A sada se vraćamo na čarobni recept za “g*vno burger”, kako su ga inače prozvali američki mediji. Naime, Ikeda je navodno iz ljudskog izmeta izvukao sve proteine i pomiješao i sa sojom i onda u tu smjesu dodao pojačivače ukusa sa okusom odresko, sve lijepo dehidrirao i zapakovao u celofan.

On je, kako kaže, kreirao kompletan procesa transformacije običnih g*vana u “meso” zahvaljujući mašini koju je nazvao “eksplozivac” gdje se upravo iz ljudskog izmeta izdvajaju sve jestive tvari. Zaključak – “g*vno burger” sadrži 65% proteina, 25% ugljikohidrata i 9% minerala. Naravno sve je zakamuflirano crvenom bojom kako eventualni korisnici ne bi posumnjali na izvor ove namirnice.

Nesretnici koji su imali priliku da probaju ovaj specijalitet smataju kako reciklirano “meso” ima ustvari ukus govedine, a da stvar bude još gora, Ikeda je svoj izum stvorio iz kanalizacijskog mulja gdje su se tokom vremena nakupili vrijedni proteini iz ljudskog outputa.

Ali, u svemu ovome postoji samo jedan mali problemčić (samo jedan?). Naime, njegovi “g*vno burgeri” su i do 20 puta skuplji od običnog mesa i premda u kanalizacijskom mulju Tokija bukvalno sve vrvi od ljudskih ostataka i bakterija, čitava ova stvar je sjetarana niz wc šolju (ironija) obzirom da niko nije zainteresovan da investira obzirom da je ovo sve preskupo.

Međutim, Ikeda ne odustaje i tvrdi kako bi se reciklažom kanalizacije i pretvaranjem tih dragocjenih proteina u hranu mogla reducirati šteta emisije plinova, te da bi se mogle spriječiti globalne klimatske promjene

Međutim, za sada nijedna znanstvena organizacija, institut, organizacija za zaštitu potrošača i odbranu ljudskih prava se nije usudila ući u partnerstvo. Pametnome dosta.

Preporučujemo