Jabuke su prebogate raznim vitaminima, mineralima, vlaknima i imaju blagotvoran uticaj na vaš metabolizam i zdravlje općenito.

Pune su hranjivih sastojaka, sadrže vrlo malo kalorija i s pravom se smatraju jednim od najzdravijih plodova na čitavom svijetu. Dokazano je da jabuka pomaže pri mršavljenju, smanjuje rizik od pojave dijabetesa, štiti srce, snižava razinu holesterola i izvrsna je za pravilno funkcioniranje probavnog trakta.

Svako od nas može reći da je u životu imao problem sa dijarejom (proljev) i konstipacijom (zatvor), dva suprotstavljena poremećaja probavnog trakta. Jabuke vam mogu pomoći u oba ova zdravstvena problema. Jedina je razlika u načinu na koji se jabuka konzumira.

Proljev

Jabuka pomaže u borbi protiv proljeva, ali ne i način na koji je uobičajeno mi jedemo. Rastvorljiva vlakna, naime, imaju konzistenciju gela u stolici i one zbog toga usporavaju probavu, što je korisno za one koji imaju jak i čest proljev. Ta vlakna nalaze se u samom “mesu” jabuke, a kore treba potpuno ukloniti.

Najbolje bi bilo da je sebi narendate i onda ostavite da odstoji oko sat vremena. Jedite to tako narendano i vidjet ćete kako će ovo korisno voće umiriti vrlo brzo vaš želudac.

Zatvor

Ako imate problema sa kostipacijom, tada se jabuka treba jesti skupa s korom. Nerastvorljiva vlakna se nalaze, naime, tačno u njenoj kori i pomažu tako stolici da brže prolazi kroz crijeva i potiču njihovo potpuno i brzo pražnjenje.

Jedna američka studija prošle godine otkrila je da žene koje redovno jedu jabuke imaju 13 do 22 posto manje problema sa zatvorom od žena koje ih uopšte ne konzumiraju. Jabuke su također bogate pektinskim vlaknima koja imaju amfoterni učinak.

Preporučujemo