Sigurno se slažete sa nama kada kažemo da postoji razlika između besprijekorno čistog i besprijekorno čistog i sjajnog sudopera. Ta razlika je, vjerovali ili ne, brašno.

Nakon što uspješno obavimo posao čišćenja osjećamo se korisno, zadovoljno i ugodno – i volimo taj osjećaj sopstvenog olakšanja. Jedan od elemenata koji pripadaju popisu onih stvari kojima se zaista divimo kada ih temeljito izribamo i  očistimo je i kuhinjski sudoper. Iako tako ne djeluje, on je jedan od često najprljavijih elemenata u kuhinji, budući da u njemu redovno ispiremo prljavo posuđe, i baš su takva mjesta pogodna za razvoj mnogobrojnih bakterija. Stoga ga nije dovoljno samo isprati vodom, već treba i temeljito očistiti i dezinfikovati.

Vjerovatno ste dosad već zaboravili da je vaš sudoper od nehrđajućeg čelika i zapravo imao sjaj, a isti taj sjaj možete vratiti u samo par koraka i to koristeći brašno. Evo i kako:

1. Očistite i dezinfikujte sudoper onako kako to uvijek i radite.

2. Osušite sudoper suhom krpom ili ubrusom kako bi pokupili svu vlagu.

3. U sudoper stavite jednu polovicu šoljice brašna i s suhom krpom ga utrljavajte u površinu sudopera kružnim pokretima.

4. Nemojte ispirati, nego krpom uklonitte i prebrišite ostatke brašna.

Preporučujemo