Sonja Biserko, aktuelna predsjednica Helsinškog odbora Srbije, izjavila je nedavno za časopis „Vijenac“, koji inače redovno izdaje Matica Hrvatska, da je “kompletna srpska historija zapravo „jedna velika laž“.” prenose srbijanski mediji.

“Srbija uopšte nema pravog pristupa parcijali historije koja se odnosi na Otomansku imperiju. Iz apsolutnog nepoznavanja činjenica i arogantnosti stvoren je čuveni mit o Kosovu, o nekakvom navodnom srpskom herojstvu i o navodnom nebeskom carstvu. Kompletna srpska historija zapravo je jedna velika laž” – bez ikakvog pardona je naglasila Sonja Biserko u veoma obimnom intervjuu koji je dala za časopis Vijenac koji donosimo vama u nastavku današnjeg teksta. Ona je ponovo naglasila da su se Srbi zapravo spremali za rat protiv Hrvata još od Titove smrti.

“Inače, Pravni fakultet u Beogradu je bio jedan od najbitnijih stupova velikosrpskog projekta tih godina, te su baš tu biti ustanovljeni svi Miloševićevi politički poduhvati. Baš sa tog mjesta se počelo glasno pričati o pravu Srba na neku pobunu, baš na tom mjestu su se negirale postojeće jugoslovenske republike, svi njihovi argumenti su bili korišteni u tekstovima objavljivanima u „Književnoj reči“ i isto tako u brojnim publikacijama, novinama ali i i knjigama.

I Memorandum SANU-a također je jedan od tih dokumenata. Svi oni su svojevremeno tvrdili da treba potpuno reorganizirati i rekonstruisati Jugoslaviju, s tim da bi onda u tom slučaju Srbi uzeli i zaokružili svoju etničku teritoriju za koju su vjerovali da pripada samo njima” – naglasila je u intervjuu Sonja Biserko.

Ostatak ovog veoma zanimljivog intervjua možete pročitati na originalnom linku odakle je preuzet ovaj tekst.

Kliknite OVDJE

Preporučujemo