Prije svakog srčanog udara naše tijelo šalje signale koje nikada ne smijemo zanemariti. Ako ih ozbiljno shvatite i na vrijeme se javite liječniku, ishod možda neće biti fatalan.

Ovih 6 znakova jasno govore da ćete vrlo brzo imati srčani udar:

Jak bol u leđima, vratu, ramenima, čeljusti i udovima

Bol se može pojaviti iznenada, i bukvalno vas može probuditi u toku noći iz sna. Ne biste trebali zanemariti ovu vrstu boli.

Snažna bol u trbuhu i mučnina

Često se ta bol tumači kao poremećaj vašem metabolizma, pa se onda veoma često zanemaruje. Ako osjetite neopisivo visok pritisak u želucu ili čak žgaravicu, svakako obavijestite svog liječnika.

Hladni znoj

0vo je čest problem, naročito kod žena. Međutim, ako nikada prije niste imali hladan znoj u svom životu, obavezno se obratite svom liječniku.

Vrtoglavica i kratkoća daha

Oni koji su doživjeli i preživjeli srčani udar često kažu da im ovaj simptom ostaje jako dobro u sjećanju. Osjećaju se kao da su trčali neki jako dug maraton i ne mogu da dišu.

Iznenadni umor

Srčani udar karakterizira iznenadni umor.

Pritisak i bol u prsima

Ako vam lijeva strana prsa konstantno trni, osjetite u tom dijelu veliki pritisak, bol i peckanje to je onda opasan indikator. Ako bol ne nestane u roku od nekoliko minuta, svakako nazovite svog liječnika.

Da li ste vi kada osjetili neki od ovih simptoma? Ako jeste, nemojte se ni slučajno igrati, jer su ovo zaista opasne stvari. Odmah se javite svom liječniku na pregled i ne oklijevajte da mu dosađujete.

Preporučujemo