Zdravlje

IZBJEGAVAJTE IH TOKOM CIKLUSA: Četiri vrste namirnica pogoršavaju menstrualne tegobe

Budući da je menstrualni ciklus izuzetno težak, pa i nepodnošljiv za većinu žena, stvari se ne bi trebale dodatno komplicirati, kao što nesvjesno neke žene to rade putem svoje ishrane. Kako biste pojednostavile stvari, eliminišite ove namirnice iz prehrane za vrijeme ciklusa.

Mliječni proizvodi

Naravno, veoma teško je bez mliječnih proizvoda, a ukoliko ne možete svoj dnevni obrok zamisliti bez njih, pokušajte ih onda svesti na minimum tokom ciklusa. Mliječni proizvodi mogu, naime, usporiti vaš metabolizam i time ojačati crijeva na određeni način, što pomiješano s menstrualnim grčevima može samo dodatno pojačati bolove u stomaku.

Šećer

Za vrijeme ciklusa, dosta žena traži utjehu u slatkišima zbog naglih promjena raspoloženja. Turbulentno ponašanje hormona stvara nezasitnu žudnju za slatkišima i zadovoljavanje te žudnje može veoma lako da dovede do povišenog nivoa šećera u krvi. Posljedice toga su još intenzivnije i češće promjene raspoloženja, mentalna i fizička iscrpljenost, te pojačani umor i malaksalost. Sve žene znaju da je nevjerovatno teško u potpunosti se odreći slatkiša za vrijeme ciklusa, ali ipak pokušajte preživjeti taj period bez čokolade ili nekog slasnog komada torte.

Kofein

S obzirom da su žene za vrijeme ciklusa izuzetno pospane i umorne, kako bi ostale budne i aktivne, često piju kafu. Ali, medicina tvrdi da je poželjno maksimalno izbjegavati bilo kakve kofeinske napitke za vrijeme ciklusa, jer kofein kako znamo sužava krvne suode i usporava tako cirkulaciju krvi u maternici, što može samo dodatno da pojača menstrualne grčeve i bolove.

Pretjerano slana hrana

Mada neke žene više vole začinjenu i slaniju hranu, trebaju nastojati biti umjerenije po tom pitanju za vrijeme ciklusa. Pretjerano slana i ljuta hrana uzrokuju, naime, nadimanje, što je posljednje što svakoj ženi treba dok je u tim danima. Mada vam djeluje da se prema ovim savjetima za vrijeme ciklusa morate odreći bukvalno svega što volite, pokušajte ipak biti umjereni. Kad pronađete pravu mjeru za sebe, sve će sigurno biti daleko lakše i nećete brinuti o pojačanim simptomima ciklusa, koji vas već svakako dovoljno muči.