Mnogi parovi imaju poteškoće u pokušaju da dobiju dijete zbog problema s plodnošću. Srećom, postoji rješenje koje se naziva umjetna oplodnja.

Umjetna oplodnja uključuje niz tehnika kojima se muška sperma umjetno uvodi u reproduktivni trakt žene. Ako želite saznati više o ovom postupku, pročitajte više o prednostima i nedostacima umjetne oplodnje.

Prednosti umjetne oplodnje

  • Visoka stopa uspjeha – Ukupna stopa uspjeha je oko 80%; kumulativna stopa više pokušaja je 10-20%. Intrauterina inseminacija i intracervikalna uspješnost imaju 5-10%. 90% parova koji uspijevaju postići trudnoću umjetnom oplodnjom postigli su je u prvih 6 pokušaja.
  • Niski troškovi – U usporedbi s drugim postupcima plodnosti kao što je in vitro oplodnja (IVF), takav je tretman relativno jeftin. Nacionalno udruženje za neplodnost izvijestilo je da prosječni trošak za ciklus IVF-a iznosi 8158 dolara – iako su druge procjene više – a postupak umjetne oplodnje košta 865 dolara. Neke će osiguravajuće tvrtke pokriti dio troškova.
  • Manje nuspojava kod žena – Umjetna oplodnja je manje invazivna od ostalih metoda liječenja neplodnosti i ima manje nuspojava. Ponekad se lijekovi za plodnost propisuju ženama, muškarcima ili oboje, ali ne uvijek. Postupak je također bezbolan.
  • Siguran postupak – Bilo da sjeme korišteno za umjetnu oplodnju potječe od muža, banke sperme ili drugog davatelja, uvijek se testira prije osemenjavanja, kako bi se smanjio rizik od prolaska genetskih oštećenja kod djece.

Nedostaci umjetne oplodnje

  • Rizik od infekcije – Ne možete napraviti potpunu sterilizaciju sperme, pa povremeno sperma može izazvati infekciju maternice, što dovodi do stanja zvanog endometrioza. To se događa u 1% slučajeva.
  • Rizici višestrukog rođenja i druge komplikacije – Hormoni koji se koriste za poticanje ovulacije ponekad uzrokuju otpuštanje više jajašaca istovremeno, što dovodi do višestruke trudnoće i porođaja. Oni ponekad uzrokuju komplikacije tokom trudnoće i prijevremenog porođaja.
  • Rizici od urođenih mana – Djeca rođena nakon tretmana umjetnom oplodnjom imaju povećan rizik od urođenih mana, pokazuju rezultati veće studije na ovom polju, a prenosi AFP

Preporučujemo