Zanimljivosti

ISPRIČALA JE VIC O TITU I ZAVRŠILA NA GOLOM OTOKU: Godinama se vic nije smeo prepričavati, A SAD JE OTKRIVENO ŠTA JE U PITANJU – Demokratija, šta je to?

Ko su “jugonostalgičari”? To je velika većina onih stanovnika naših prostora koja je živjela u doba Socijalističke federativne republike Jugoslavije i u doba druga Tita.

I o tom period su naravno, podijeljena mišljenja. Nekima ništa nije valjalo, sve je sad bolje nego prije i slično. Ali većina se prisjeća dobrih stvari, na primjer uloge i statusa koji su imali radnici. Nije bilo velike nezaposlenosti, radile su fabrike, proizvodnja ali i poljoprivreda.

Radnici su dobijali stanove od firme, svake godine su imali mogućnost da odu na more u hotele i kampove koji su pripadali firmama. Tadašnje školstvo je bilo na zavidnom nivou. Stručnjaci su izlazili baš kao stručnjaci iz škola i fakulteta i bilo su poznati i priznati  i širom svijeta gdje su, preko svojih firmi, išli raditi.

Jedna od stvari o kojoj sada možemo samo da sanjamo je bila i zdravstena opskrba pacijenata jer su ljekari stvarno bili oni koji su liječili, lijekovi su se dobijali u apoteci “na knjižicu” i nije se ništa plaćalo. A da ne govorimo o tome da se trebalo sakupljati kao humanitarna akcija za pomoć ovoj ili onoj operaciji ili nabavci nekog pomagala. Danas je to, na žalost, svakodnevnica. Preplavljeni smo apelima za pomoć a apoteke su postale najprofitabilnija preduzeća.
E ono što uglavnom zamjeraju kritičari tog vremena je da se, u Jugoslaviji , moglo pričati svašta posebno kada je u pitanju lik i djelo Josipa Broza Tita. Poznato je da su protivnici režima brzo osuđivani i slati na na Goli otok .

Tako je prošla i jedna djevojka, jevrejka Žani Lebl. Ona je ispričala jedan vic, došlo je do ušiju Tita i njegove tajne službe i ona je završila na Golom otoku – ni kriva ni dužna. Nakon odležane dvije i po godine, ova rođena Beograđanka je pokupila svoje stvari i otišla u Izrael živjeti, kako je rekla – u normalnu državu.

Tamo je napisala knjigu naslova Ljubičica bela, u kojoj je između ostalog, ispričala i vic zbog kojeg je odslužila zatvorsku kaznu.
A o čemu se radi u vicu? U vicu se kaže da je Jugoslavija osvojila nagradu na međunarodnom takmičenju jer je uspjela da uzgoji ljubičicu od 100 kilograma. Ironično se mislilo na Tita. Tito očito nije uopšte znao za šalu na svoj račun, sve je shvatao kao uvredu. Sramota za nekoga kojeg je toliko mrtvih i polumrtvih idoliziralo.

Add Comment

Click here to post a comment