Zdravlje

Imate li tvrdu stolicu, probleme sa varanjem: Odmah počnite jesti ovo i oduševit ćete se

Jako puno ljudi suočava se s problemom probave, ali na sreću, neke određene namirnice mogu ublažiti ove tegobe.

Da bi tijelo pravilno funkcioniralo, vrlo je važno da vam crijeva budu zdrava. Probavni trakt pomaže vašem tijelu da opskrbi hranjivim tvarima, ali i da se riješi nepotrebnih, kao i svih tih toksina koji se nakupljaju.

Najčešći uzrok ovih problema je moderan i totalno nezdrav način života i previše sjedenja, ali i stres kojem ste svakodnevno izloženi. Ukoliko se ubrajate među one ljude koji pate od ovog problema, bilo bi dobro da u svoju prehranu uvrstite sljedeće namirnice:

Mlaka voda i limun

Sok od limuna prirodan je i potpuno zdrav laksativ. Za regulaciju probave pripremite napitak od dvije male kašike limunovog soka i dva dl mlake vode te ga pijte ujutro.

Hrana bogata vlaknima

Vlakna su presudna za pravilan rad crijeva. Najviše ih ima u voću i povrću. Hrana bogata vlaknima su breskve, jabuke, borovnice, brokula, mrkva, špinat, tikvice, cvjetača, grah, grašak, ječam i zobene pahuljice i mekinje.

Kupus

Kupus je jedna od najpopularnijih salata koja se može jesti tokom kompletne godine. Odlična su i kuhana jela koja se rade, poput kiselog kupusa ili slatkog kupusa. Obiluje vlaknima i fitonutrijentima, pa pozitivno djeluje na metabolizam i smanjuje rizik od zatvora.

Suhe šljive

Suhe šljive bogate su pektinom, koji potiče probavu, sakuplja sve otrovne tvari iz tijela i izbacuje ih kroz stolicu.

Pijte puno tekućine

Voda također itekako omekšava stolicu i olakšava joj prolazak kroz vaša crijeva. Preporuka ljekara je da odrasla osoba pije barem dvije litre vode dnevno.