Zdravlje

IMATE KONSTANTNO ZAČEPLJEN NOS? Evo šta vam tijelo pokušava reći, DOKTORI UPOZORAVAJU!

U najvećem broju slučajeva krivac za začepljen nos je naravno prolazna prehlada, ali neki simptomi poput kihanja, problema sa disanjem, neosjećanja okusa i mirisa, loš san vežu se također za problem začepljenog nosa i oni mogu da traju mjesecima, pa čak i godinama.

Uzrok za takve hronične belaje može da bude i sezonska alergija, odnosno devijacija septuma, ili možda neki drugi medicinski razlozi koji se liječe, tvrde eksperti.

“Ako usljed začepljenog nosa ne možete normalno da dišete u periodu dužem od 2 mjeseca, onda trebate pod hitno otići kod doktora koji onda može da nađe neko rješenje za taj vaš problem” tvrdi Ayham Al – Ayoubi, doktor iz bolnice u Londonu za Daily Mail.

1. Upozoravajući simptom: Kihanje na prašinu, miris parfema ili životinjsku dlaku

Potencijalni uzrok za ovo stanje je alergijski rinitis, ili laički rečeno upala nosnog prolaza. Alergeni, naime, uzrokuju nastanak antitijela imunoglobulina 5, te curenje nosa, a samim time i začepljenje dišnih puteva. Eksperti smatraju da 45% svjetske populacije ima ili blaži ili teži oblik alergijskog rinitisa. To možete liječiti korištenjem steroidnih sprejeva ili antihistaminskih tableta.

2. Upozoravajući simptom: Sprejevi i kapi ne pomažu

Još jedan potencijalni uzrok začepljenog nosa može biti devijacija septuma, koji se ne popravlja uprkos konstantnom liječenju. Ponekad do ovog stanja može doći usljed povrede u djetinjstvu, a postoje ljudi kojima je ovo stanje urođeno.

“U periodu od 6 do 8 sati na dan, jedna nosnica može da obavi 80 % od ukupnog posla kada je u pitanju disanje, a to isto naravno radi i druga nosnica. AKo septum biva oštećen, onda snažnija strana funkcionira tek na nekih 40% od mogućeg kapaciteta.” smatra dr. Ayoubi.

Nastavak teskta možete pročitati na linku OVDJE.