Hemoroidi su natečene, varikozne vene na analnom otvoru i stražnjem dijelu crijeva.

Međutim, problem nastaje kada se počnu prekomjerno puniti i stvarati neugodne simptome. Osim toga, uzrokuju bol.

Koji su simptomi hemoroida?

Mnogi se stide razgovarati o ovom problemu, ali vrlo je važno reagirati na vrijeme. Postoje unutarnji u stražnjem dijelu probavnog trakta, to jest u analnom otvoru, i vanjski hemoroidi u stražnjem dijelu debelog crijeva, odnosno rektuma.

Unutarnji hemoroidi imaju četiri stupnja. Hemoroidi prvog stupnja su manji i dijagnosticiraju se proktološkim pregledom. Simptomi su svijetlo crvena krv u stolici, a povremeno se može pojaviti i svrbež. Nema boli.

Glavni problemi u drugom stadiju su, međutim, opetovano krvarenje i osjećaj pritiska na analni otvor uz bol tokom pražnjenja. Mogući su i svrbež, peckanje i vlaženje na donjem rublju.

U trećem stadiju, hemoroidi se nakon pražnjenja ne vraćaju u područje analnog otvora, već se mogu vratiti u unutrašnjost. Prisutni su bol, svrbež i curenje.

U četvrtoj fazi, hemoroidi su vidljivi izvana i ne mogu se vratiti iznutra. Hemoroidi trećeg i četvrtog stupnja zahtijevaju operativni zahvat.

Ko boluje od hemoroidne bolesti?

Češće pogađa žene, ali i muškarce, dok Nacionalni institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti u Americi procjenjuje da ih više od 7 posto dobije barem jednom u životu.

Češći su kod trudnica, najčešće se javljaju u drugom i trećem tromjesečju zbog hormonalnih promjena, pritiska na maternicu, promjena u protoku krvi, a također i kod zatvora. Najčešće se potpuno izliječe nakon porođaja.

Također, ova bolest utječe na sve one koji dugo sjede. Uzrok hemoroida mogu biti analne infekcije, loše prehrambene navike, kronična opstipacija, proljev i genetika.

Ako su vaši roditelji imali problema s hemoroidima, velika je vjerovatnost da ćete se razboljeti i vi. To je povezano s čestim naprezanjem u kupaonici, dizanjem teških tereta i neadekvatnom prehranom poput vruće i začinjene hrane.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo