Novo

Hrvatski kapelan zgrozio regiju: ‘Medicinski je nemoguće da djevojka zatrudni tokom silovanja, probajte pa ćete vidjeti’

Pitanje trudnoće i prekida trudnoće, pobačaja, je u tema za rasprave u skoro svim zemljama na svijetu.

Dok se jedni bore protiv pobačaja, dotle drugi zastupaju prava žena na samoodlučivanje i upravljanje svojim životom. A sada je jedan kapelan u Hrvatskoj opet ustalasao javnost svojom izjavom.

Kapelan Damir Stojić radi kao studentski kapelan u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Svoj kontradiktorni intervju dao je uza Narod.hr.

“Kad god je riječ o pobačaju, uvijek se koristi metoda po kojoj se kao primjer uzimaju i ističu najmarginalnijiji slučajevi, pa se onda igra na emocije i na moral.

A emocije ne dozvoljavaju da se razluči dali je nešto dobro ili ne. Kada se god se želi opravdati pobačaj onda se uzimaju kao primjer silovane djevojke te se onda govori o tome kako su one trebalo to da urade jer je dijete neželjeno ,jer bi to uticalo na njihovu psihu, i slično”

Tu nije kraj, on još nastavlja sa svojim teorijama da silovane djevojke ili žene uopšte ne mogu ostati u drugom stanju. Tu svoju tvrdnju pravda nekom teorijom da djevojka treba da bude “spremna” za spolni odnos kako bi ostala u drugom stanju.

“ Tvrdim da je Bog predvidio predigru najviše zbog žena kako bi bile spremne za muškarca. Za muškarce predigra i nije nešto potrebna koliko za djevojačko tijelo. A koga ne zanimaju predigre? Samo životinje i silovatelje. Zato je medicinski nevjerovatno i prosto nemoguće da djevojka zatrudni u tom slučaju, dakle na silu. Pokušajte sami pa ćete vidjeti.”-objasnio je Stojić.

Za svoj čudan stav i tvrdnje on navodi da treba misliti i na život djeteta koje ne može govoriti za sebe a Crkva je uvijek na strani života, Crkva je milosrdna prema tim djevojkama i nikoga ne osuđuje, nego uvijek nudi smjernice za dalje.