Čovjek koji je sinoć odnio sigurnu pobjedu nad sada već bvšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović poznat je još od ranije po davanju neprimjerenih izjava protiv Srbije i samog državnog vodstva.

Zoranu Milanoviću, nije, međutim, prvi put da daje takve javne izjave koje nisu primjerene osobi na visokom političkom položaju, i po tome je i više nego poznat u javnosti još od ranije. To ga, podrazumijeva se, ne čini nikakvom iznimkom na Balkanu, ali konačni dojam je da je njegov vokabular “najslikovitiji” i sadrži brutalne uvrede.

“Šteta koja je uzrokovana Bajakovim zatvaranjem veća je za srpsku ekonomiju nego za našu. Nije to uopšte dobro, ali nismo ni mi budale. Pogledajte šta oni samo rade. Najmanje siromašne zemlje, poput recimo Mađarske, danas vode glavnu riječ. Zašto? Oni će za sve to odgovarati pred Bogom. Ne prozivam direktno Srbiju, ali mogu im reći da malo smanje taj ton i, kao što bi se u šali govorilo: „Manje vrišti, brate mili. Pošaljite toga malo gore Mađarskoj i Rumunjskoj, da i oni imaju“, rekao je Milanović.

Prethodno je Milanović, odgovarajući na upozorenje srpskog ministra Aleksandra Vulina da ne zatvara granicu, odgovorio ladno: „Orao ne lovi muhe. Mi smo ovdje orao.”.

Zatim su uslijedile nove i još brutalnije uvrede na štetu Srbije.

“Apsolutno nije realno da vraćamo izbjeglice nazad u Srbiju. Ponašajmo se razumno ljudi dragi. Ne želim da hrvatske tvrtke pretrpe bilo kakvu štetu jer ovo nije rat. Pokušavam vam reći šta Srbija stvarno može da učini. Zašto se psihopate neprestano pale? Hrvatska je starija, mnogo pametnija, nije uopšte agresivna, za razliku od njih. Ali mi ipak moramo štititi svoje interese.”

Nakon što je ova granica konačno sada deblokirana, Milanović je naglasio da ne želi pričati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Čovjek koji se javno pred svima na sva usta hvalio “da mu je djed bio ustaša” za visoke dužnosnike u Beogradu, tvrdi da su oni obični “četnici” i kaže da su Srbi generalno “varvari”, jer ne žele da ukinu Zakon o univerzalnoj nadležnosti, koji inače omogućava suđenje svim ratnim zločincima.

Preporučujemo