Kada su objavljenje bile vijesti da će se ublažiti mjere i restrikcije uvedene zbog koronavirusa, i kada je bilo javljeno da će se granice otvoriti za sve strane i domaće državljane, Srbi su odmah otvorili svoje granice sa Hrvatskom, pa su oni tako mogli bez ikakvih problema putovati u Srbiju.

Neki od tih ljudi su bukvalno jedva dočekali da ova odluka stupi na snagu da bi mogli ući u Srbiju, otići do najbližeg supermarketa i podmiriti se. Tu prednjače Slavonci, kojima je daleko jeftinije i isplativije samim time nakupovati namirnice u Srbiji, nego u Hrvatskoj.

Ono što je za građane iz Hrvatske najbitnije je to da se samo ličnom kartom može ući u Srbiju, iako to nije slučaj u obrnutom smjeru, odnosno kada Srbi ulaze u Hrvatsku, gdje je još uvijek potreban test na koronavirus (naravno zbog činjenice da se onda ulazi zvanično u Evropsku Uniju), mada je srećom ukinuta dvosedmična izolacija.

Hrvati koji se podmiruju u Srbiji najviše kupuju duhan, jer je on u Hrvatskoj višestruko skuplji, pa oni bukvalno nisu imali šta da puše dok se granica nije otvorila. Ono što je također jako bitno za naglasiti je da se po povratku u matičnu zemlju, može unijeti samo jedan boks cigara po osobi, te jedan litar nekog žešćeg alkoholnog pića i samo 16 litara piva. Naravno, mudri Hrvati ovo zaobilaze tako što u podmjeru kreće više osoba, zbog čega se onda samim time više stvari može prenijeti.

I mada se ovo uopšte ne savjetuje, činjenica da je sva ta roba jeftinija u Srbiji opravdava sve to. Pored pića i duhana, Hrvati prelaze granicu i sa mesnim proizvodima, obzirom da su i oni višestruko jeftiniji nego u Hrvatskoj, naročito svježe meso, suho meso i hrana za životinje. Ali, za sada se takve stvari ne dopuštaju na granici, pa se morate nekako snaći.

Još jedna jako bitna stvar za sve koji dolaze u Srbiju u kupovinu jeste da je još uvijek obavezno nošenje maski pri ulaženju u prodavnice.

Preporučujemo