Zdravlje

HOLESTEROL NIKADA NIJE OD HRANE, DOKTOR ČUBRILO RAZBIO SVE ZABLUDE: Ovo je jedini način DA OČISTITE ORGANIZAM

Danas ćemo ponovo malo pričati o zdravlju, koje je možda i glavna i najbitnija tema o kojoj se najviše priča u zadnje vrijeme. Ali danas nećemo o koronavirusu.

Prof. Dr. Dejan Čubrilo otkriva kako pravilno očistiti tijelo i kada je pravo vrijeme za to. Specijalist je sportske medicine i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Kad hranu ne probavimo na pravi način, hrana koja nije prevarena postaje podložna dejstvu bakterija, parazita ili gljivica, a svi oni koji vole takvo okruženje. Mikrobi najviše od svih vole, pa bolje reći obožavaju biti u prljavom okruženju. Nije stvar osmišljavanja lijekova, već trebamo osmisliti kako okoliš učiniti takvim da im to ne odgovara.

Zablude o detoksikaciji

– Detoksikacija je obavezna kada neko ima masnu jetru i visok loši holesterol.

“Ako imate masnu jetru, a gotovo je svi imaju, manje ili više, automatski imate povišenu razinu inzulina. To je hormon koji proizvodi gušterača za regulaciju probave i šećera. Ukoliko se tokom dana povećava manje ili više, on će stvoriti masnoću u jetri, jer je to njegov posao. Ne možete dobiti holesterol iz hrane. Ukoliko svakodnevno jedete hamburgere, ćevape, velike porcije, stvorit ćete sebi probavne smetnje i opijenost. Ali, povećana razina inzulina bit će upravo ona koja će potaknuti proizvodnju holesterola u tvornici za proizvodnju, tj. jetri u kojoj se proizvodi. Ko je povećao holesterol, ima i povišeni inzulin, i obrnuto “, rekao je dr. Čubrilo.

Uz sve to, liječnik je rekao nekoliko rečenica o zabludama o lošem holesterolu.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.