Kanada je spremna prestati plaćati troškove osiguranja princa Harryja i Meghan Markle u roku od nekoliko sedmica nakon što se par povukao iz kraljevskog života i doselio u ovu zemlju.

Policija u Kanadi otkrila je danas da porezni obveznici plaćaju dio sigurnosnih troškova Sussexana otkako su se u novembru uputili prema njihovim obalama nakon šokantne odluke da se odvoji od britanske tantijeme.

Taj će se trošak navodno zaustaviti za nekoliko sedmica dok par finalizira svoj novi život izvan kraljevske porodice.

U Britaniji  je zabrinutost na vrhuncu oko toga ko će nastaviti plaćati tekuće sigurnosne troškove ove porodice.

Mirror je izvijestio da se razgranata metropolitanska policija boji da će imati „kadrovsku krizu“ na rukama, jer bi račun za sigurnost Sussex – e porodice mogao porasti na 20 milijuna funti godišnje.

Postoje bojazni da bi računi za časnike koji čuvaju par dok započinju s novim natječajima da postanu financijski neovisni ako bi putovanjima koja se okreću novcem širom svijeta mogla rasteretiti resurse Met-a.

A izbila je svađa oko toga ko bi trebao podnijeti tu račun radi tekućih troškova zaštite Harryja i Meghan i njihovog sinčića, Archieja. Podrazumijeva se da stariji časnici izrađuju planove za hitne slučajeve kako bi udvostručili britanski tim za zaštitu koji čuva porodice.

Glasnogovornik kanadskog ministra javne sigurnosti Bill Blair rekao je danas za lokalnu stranicu Global News da Kanađani plaćaju dio sigurnosnih troškova za porodicu od novembra, ali to će prestati činiti “u narednim sedmicama”.

Glasnogovornik je kanadskim medijima rekao: “Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa koji su odlučili ponovno se preseliti u Kanadu, honorarno, predstavili su za našu vladu jedinstven i bez presedana okolnosti.”

Preporučujemo