Novo

GRANICE PONOVO ZATVORENE! Upravo stigla vijest, odluka stupa na snagu ODMAH

Otkad je pandemija koronavirusa osvojila svijet, u našem se životu dosta toga promijenilo. Nakon zaključavanja koje je uvela većina zemalja u proljeće, putovanja su postala bukvalno samo misaona imenica, naročito za narod iz regije.

Ali, kada je konačno došlo do kratkotrajne normalizacije situacije, mnoge su države požurile i otvorile svoje granice, ali kad je broj inficiranih u junu ponovno počeo rasti, granice su se ponovno počele zatvarati. Kada je riječ o građanima Srbije koji su godišnji odmor planirali provesti izvan granica zemlje, samo je nekolicina njih uspjela ući u Grčku u kratkom periodu u kojem je ova zemlja otvorila svoje granice.

Nakon svega dvadeset dana, i to naravno zbog loše epidemiološke slike u Srbiji, ta je granica ponovno zatvorena. Još jedno omiljeno odredište građana Srbije, Crna Gora je do prije desetak dana držala svoje granice zatvorenima, a svi u Srbiji vjeruju da je razlog tome politički, a ne previše epidemiološki.

Međutim, nakon užasne turističke sezone, Crna Gora je dozvolila ulazak državljanima Srbije koji imaju negativan PCR test. Ovaj postupak je prilično složen i skup, pa su građani Srbije otkrili novo odredište do kojeg mogu bez ikakvih problema otići, a nalazi se u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Ovo je Neum gdje su cijene vrlo povoljne i svi koji su bili tamo na odmoru imaju samo riječi hvale. I dok svi sada čekamo da se granice ponovo otvore, iz Mađarske su stigle vijesti koje nikoga nisu obradovale. Naine, ova zemlja od 1. septembra, dakle od sutra, ponovno potpuno zatvara granice za sve negrađane, a Mađari koji se vraćaju kući također će morati imati negativni PCR test ili ući u karantenu na 14 dana.