Novo

GOTOVO JE: UMRO JE OSUĐENI RATNI ZLOČINAC i GENOCIDAŠ- Bošnjaci slave, Srbi u suzama – Nije dugo izdržao u Haagu (FOTO)

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik jutros je zvanično preminuo usljed komplikacija poslije zaraze koronavirusom, zbog kojeg je zadnjih dana bio u jako teškom zdravstvenom stanju.

“Jutros rano oko 6 sati ujutro u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS je preminuo Momčilo Krajišnik usljed komplikacija od zaraze novim koronavirusom.” stoji u saopštenju koje je objavio UKC RS.

Prema najnovijim informacijama koje nam stižu iz Banja Luke, Krajišnik je imao obostranu tešku upalu pluća, te je bio inficiran novim sojem teškog koronavirusa. Krajem augusta je bio primljen u bolnicu.

Da se prisjetimo, Krajišnik je u periodu od 1996. do 1998. godine obnašao funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bio je uhićen 3. aprila 2000. godine od strane francuskih komandosa u okviru akcije SFOR – a, te je završio u Haagu gdje je ležao u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijem kao Haaški tribunal. Nakon toga je bio otpužen za zločine protiv čovječnosti, za genocid i etničko čišćenje koje je provedeno u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća.

27. septembra 2006. godine on je bio zvanično proglašen krivim za ubistva, istrebljenje i progone ljudi na vjerskoj i rasnoj osnovi, nečovječno postupanje i deportaciju, te za zločine protiv čovječnosti (ali zanimljivo ne i za genocid). Presuda je glasila 27 godina iza rešetaka. Ipak, 17. marta 2009. godine, sud mu je odlučio smanjiti kaznu na 20 godina, a 30. augusta 2013. godine bio je pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne. Mnogi su tada rekli da nije “previše dugo izdržao” tamo.

Rođen je 20. januara 1945. godine u Sarajevu. Naravno da je ova vijest bila dočekana sa podijeljenim mišljenjem, ali na takve smo stvari već navikli na ovim prostorima.