Ako je Aleksandar Vučić znao istinu o svom katoličkom porijeklu, moguće je da su njegovi pozivi na linčovanje Hrvata tokom devedesetih odražavali kompleks manje vrijednosti od pravoslavnih, pravih Srba, koje je pokušao dokazati na primjeru školskog primjera kompleksa i opravdati svoju srpsku pripadnost.

Aleksandar Vučić kompromitirao se kukanjem na sva zvona o svojoj porodici koja je ubijena u Jasenovcu … jer … da se nije dotaknuo toga, nikad ne bi posumnjalo da je veliki Srbin iz velikosrpske porodice i nikada ne bi saznali da on zapravo potiče iz katoličke porodice. Prevedeno na naški, pravoslavni Vučić preobratio se u katoličku vjeru u onim opasnim vremenima Drugog svjetskog rata.

Vučić, zagovornik velikosrpske ideologije i poznati radikal, ugurao se u ovčju kožu tokom predizborne kampanje poput pravog vuka i blejao sa ostatkom stada dok nije uvjerio posljednju ovcu da su njegove namjere potpuno čiste. Manje – više se zna o Vučiću i njegovom govoru mržnje, koji je blistao tokom devedesetih, premda nije bilo sasvim jasno što je toliki prezir prema Hrvatima izvukao iz te mlade, političke moći Srbije.

Današnji predsjednik Srbije dugo je, predugo uvjeravao da su u ustaškom Jasenovcu ubijena 24 člana njegove porodice, a sve kako bi opravdao veliku srdžbu i vlastiti bijes. Nije se usudio ni posjetiti mjesto smrti svojih predaka, pa je usred Jasenova 2008. godine izjavio:

“S obzirom na broj žrtava i veličinu zvjerstava, očekivao sam monumentalniji kompleks. Tačan broj od 72.000 žrtava Jasenovca na koje se pozivao Tuđman nije tačan jer nisam našao ime ni jednog od 24 likvidiranih članova moje porodice”, rekao je tada Vučić i zaokružio krug koji je donio više od zanimljivih podataka dok se odvijao.

Saga o 24 Vučića iz Bugojna, likvidiranog u Jasenovcu, prerasla je u bajku nakon što je objavljen faksimil koji je potpisao fra Mijo Filipović, navodeći da je Vučić 1941. prihvatio rimokatoličku vjeru!

Knjiga Haška nevolja – autora Ljubiše Petkovića, bivšeg potpredsjednika Srpske radikalne stranke, opisuje detaljnije o ovim podacima.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Izvor: balkanlifetoday

Preporučujemo