Novo

GORIVO BUDUĆNOSTI PROIZVODI SE U SRBIJI Ovo je novo drvo, raste KAO LUDO, greje bolje od uglja i smanjuje TROŠAK OGREVA ZA 4 PUTA!

Kada je Srbija z pitanju, grijanje na gas u ovoj državi jako je dominantno i zastupljeno, pa tako za dobijanje toplotne energije koristi se čak 65 odsto ovog energenta, dokj se recimo drvno gorivo koristi svega 0,5 odsto, a mi ćemo u nastavku da se bavimo upravo ovom temom, i vjerujemo da će vas ona itekako zanimati.

Pored gore navedenog, ono što stručnjaci ipak napominju jeste ti da je potencijal ogrjeva na drva daleko veći, dok je sa druge strane biomasa koja se dobija iz brzorastućeg drveća, u suštini smatra nazovimo to “gorivom budućnosti”, a za to se koristi drvo paulovnije, čija plantaža se nalaui na imanju Gorana Mirčića, u selu koje se nalazi nedaleko od Mladenovca, a Goran je ovo drvo posadio iz znatiželje, i to prije šest godina, a ono što je zanimljivo, ali i bitno napomenuti jeste da je to inače najbrže rastuće drvo na cijelom svijetu.

Tako je Goran za domaće medije izjavio sljedeće: “Nisam verovao da jedno drvo može tako brzo da izraste i postane zrelo drvo za tako malo vremena”, rekao je on, a dodao je i to kako je od velike važnosti to što je njegova energetska vrijednost velika, pa se sve više razmišlja o njegovoj upotrebi za ogrijev. Ono što je veoma bitno jeste da je čovjek po imenu Željko Spasojevičć, koji je iz rasadnika paulovnija “Planto”, rekao sljedeće: “Nije to drvo koje ćete seći i ložiti Smederevac, ne nije to za to. Međutim, drobljeno, pretvoreno u pelet i sabijeno ono ima izvanrednu vredost. Može da se koristi čak i kao komponenta koja će za stvaranje peleta sa bukvom, ali i sa drugim vrstama”. Ostatak teksta pročitajte ovde.