Zanimljivosti

GODINAMA JE IMAO GLAVOBOLJE I NIKO NIJE ZNAO OD ČEGA: Kad su vidjeli rendgen glave, doktori pozeleneli (FOTO)

Živi crv dug nešto manje od 13 cm izvađen je iz mozga 23-godišnjeg Kineza nakon 17 godina.

Kako je kazao, utrnulost ruku i stopala počeo je osjećati od šeste godine, a u bolnicu je otišao tek nakon što je izgubio osjećaj u desnoj polovici gornjeg dijela. Liječnici su smatrali da je u pitanju zaraza uzrokovana konzumiranjem sirovog ili napola kuhanog egzotičnog mesa, poput recimo žaba ili zmija, piše “Daily Mail”.

Priča je isplivala u javnost nakon što su hirurzi uspješno uklonili crve iz mladićevog mozga krajem prošle sedmice u bolnici u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.

Pacijent po imenu Chen kazao je liječnicima da je prije 17 godina počeo osjećati drhtavicu u rukama i nogama, a povremeno je imao glavobolju i mučninu. Kako su istovremeno i njegovi roditelji imali velike probleme s pomicanjem udova, Chen je ignorirao simptome i nikada nije otišao u bolnicu vjerujući da je to zapravo bio genetski problem. Na kraju je pomoć potražio 2015. godine nakon što je izgubio osjećaj boli u gornjem dijelu tijela. “Nisam mogao nikako osjetiti ruku i nisam je mogao podići“, kazao je Chen.

Nakon snimanja, liječnici su u mozgu pacijenta pronašli uvijenog parazita, a Chenu su dijagnosticirane sparganosis mansoni, rijetku parazitsku bolest.

Mada i dalje ne znaju tačan uzrok njegovog stanja, liječnici smatraju da je njegova zaraza posljedica nepijenja kontaminirane vode ili konzumiranja nedovoljno kuhanog mesa divljih životinja.

“Jednom kada vam crv uđe u tijelo može izazvati ozbiljne probleme i zaraze. Parazit bi “pojeo” mozak i oštetio njegovu funkciju, što onda uzrokuje utrnulost ruku i stopala” – kazao je jedan medicinski radnik novinarima.

Klikom OVDJE možete vidjeti fotografije crva.