Vaginalni svrbež predstavlja neugodno iskustvo za mnoge žene i može biti simptom različitih stanja, od kojih je jedno od najčešćih gljivična infekcija uzrokovana Candidom albicans. Ovaj svrbež često ometa svakodnevni život i utječe na emocionalno i psihičko blagostanje žene, pogotovo jer se čini izraženijim noću kada pokušavamo odmarati.

Gljivične infekcije vagine obično proizlaze iz poremećaja vaginalne mikrobiote. Razni čimbenici, uključujući trudnoću, hormonalne promjene, oralne kontraceptive ili antibiotike, mogu narušiti tu ravnotežu.

Osim toga, odjeća od sintetičkih materijala ili preuska odjeća može uzrokovati lokalnu iritaciju koja rezultira svrbežom. Iritacija može biti uzrokovana i agresivnim deterdžentima za pranje rublja, prašcima i omekšivačima, kao i neodgovarajućim sredstvima za pranje vagine.Menopauza može donijeti suhoću vaginalne sluznice zbog smanjenja razine estrogena, što također može uzrokovati svrbež.Trajanje vaginalnog svrbeža ovisi o uzroku. Gljivične infekcije obično traju dok se ne izliječe ili dok se broj kandide ne smanji. Iritacija poput kontaktnog dermatitisa može nestati sam od sebe nakon nekoliko dana.

Pored svrbeža, infekcije vagine često se manifestiraju kroz pojačan vaginalni iscjedak, crvenilo vulve i sluznice rodnice te neugodan miris. Promjena boje i konzistencije vaginalnog sekreta često je razlog za posjetu ginekologu radi dijagnoze i liječenja.Naime jako  važno je da žene razumiju da se većina uzroka vaginalnog svrbeža može riješiti odgovarajućim tretmanom i pravilnom higijenom. U svakom slučaju, kada se suočite s ovakvim simptomima, preporučuje se konzultacija s medicinskim stručnjakom radi precizne dijagnoze i tretmana.Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se pravilno dijagnosticirala i liječila bilo kakva stanja ili infekcije u vaginalnom području.