Kada dobijete ciklus dok ste na odmoru, strah od kupanja i tuge u tim trenucima ulazi u ženske misli. Međutim, nije problem plivati ​​ako se poštuju određena pravila i ako je more ugodna temperatura.

Tampon treba mijenjati odmah nakon završetka kupanja i izlaska iz mora, zajedno s kupaćim kostimom, i naravno, treba voditi računa o higijeni ruku.

Žene s obilnim ugrušcima i iznimno bogatim ciklusima trebaju se posavjetovati sa svojim ginekologom koji je upoznat s njihovim ginekološkim nalazima. Ali nema razloga da se ne kupate tokom Vašeg odmora ako postoje uvjeti za mijenjanje patrona, tampona i kupaćih kostima tokom dana kada je menstrualni ciklus lagano kasniji (nakon četvrtog dana).

Treba imati na umu da sunčanje utiče na pojačani menstrualni ciklus i rad hormona, tako da kada je izložen sunčevim zrakama, treba biti vrlo oprezan. Isto tako, sunčeve zrake štetno utiču na kožu, pa su potrebni zaštitni čimbenici, kao i šeširi za glavu i pravilo neplaćanja sunca tokom dana.

Zašto menstruacija često izostaje dok ste na ljetovanju?

Veoma često promjena dnevnog ritma može da utiče na rad hormona što svakako može neposredno uticati na dužinu trajanja vašeg menstrualnog ciklusa. To se najčešće događa tokom prelaska u novo godišnje doba. Takođe promjena dnevnog ritma i popuštanje stresa mogu da dovedu do promjene u dužini trajanja menstrualnog ciklusa.

Izbacite kofein, čokoladu i mlijeko

Izlaganje ogromnoj količini dnevnog svjetla može itekako ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, te izbjegavanje mliječnih proizvoda (sladoleda, sira, mlijeka).

Dnevni unos multivitaminskih preparata treba se povećati

Tokom nadolazeće perioda menstruacije ubacite 500 mg kalcijuma, 100-150 mg magnezijuma, 50 mg vitamina E dnevno i omega 3 masne kiseline, bilo kroz neke preparate, bilo konzumiranjem ribljeg ulja, što može itekako da ublaži simptome PMS-a.

Preporučujemo
Loading..