Home Zdravlje Ginekolog konačno odgovorio i neće vam se svidjeti: Otkrio da li se...

Ginekolog konačno odgovorio i neće vam se svidjeti: Otkrio da li se žene mogu kupati u moru dok imaju menstruaciju

560
0
Kada dobijete ciklus dok ste na odmoru, strah od kupanja i tuge u tim trenucima ulazi u ženske misli. Međutim, nije problem plivati ​​ako se poštuju određena pravila i ako je more ugodna temperatura.

“Krvne žile su raširenije tokom cijelog ciklusa, a žene su podložne svakoj vrsti infekcije i stoga ne bih preporučio kupanje u stajaćim vodama i bazenima. More je već druga priča, ali plivanje ponovno treba izbjegavati u danima kada je najintenzivniji ciklus. Kada se počne sijati menstrualni ciklus, možete plivati ​​u moru, naravno ako nije previše hladna voda, a prije nego što uđete u vodu i nakon što je promijenite, morate staviti tampon, kaže ginekolog Mima Fazlagić za magazin Woman.

Tampon treba mijenjati odmah nakon završetka kupanja i izlaska iz mora, zajedno s kupaćim kostimom, i naravno, treba voditi računa o higijeni ruku.

Žene s obilnim ugrušcima i iznimno bogatim ciklusima trebaju se posavjetovati sa svojim ginekologom koji je upoznat s njihovim ginekološkim nalazima. Ali nema razloga da se ne kupate tokom Vašeg odmora ako postoje uvjeti za mijenjanje patrona, tampona i kupaćih kostima tokom dana kada je menstrualni ciklus lagano kasniji (nakon četvrtog dana).

Treba imati na umu da sunčanje utiče na pojačani menstrualni ciklus i rad hormona, tako da kada je izložen sunčevim zrakama, treba biti vrlo oprezan. Isto tako, sunčeve zrake štetno utiču na kožu, pa su potrebni zaštitni čimbenici, kao i šeširi za glavu i pravilo neplaćanja sunca tokom dana.

 

Leave a Reply