Imate plin u kući ili možda onaj priručni za kampovanje i roštiljanje? Uvijek se pitate da li je ostalo pola boce ili je skoro cijela potrošena?

Postoji veoma jednostavan način kako da tačno utvrdite koliko je plina osto u boci. Sve što vam je potrebno za ovaj jednostavan trik jeste posuda vruće vode.

Pitate se zašto voda? Potrebno je da vrućom vodom prelijete bocu. Plin je teži od vazduha i kao takav uvijek se nalazi u donjem dijelu boce, a vazduh u gornjem dijelu, odnosno dijelu koji je potrošen. Plin mnogo brže apsorbuje toplotu od vazduha, pa kad prelijete bocu vrelom vodom, tačno se može osjetiti granica između toplog i hladnog.

Ta granica predstavlja liniju do koje je boca puna. Dio boce koji je označava gdje se nalazi plin, jer je on apsorbova toplotu iz vrele vode kojom ste prelili bocu.

Ukapljeni naftni ili tekući naftni plin (TNG ili LP-plin), koji se još naziva i propan ili butan, su zapaljive smjese ugljikovodičnih plinova koji se koriste kao gorivo u grijaćim uređajima, kuhinjskoj opremi i vozilima.

Sve se više upotrebljava kao aerosolno potisno sredstvo i rashladno sredstvo, zamjenjujući klorofluoro-ugljikovodike u nastojanju da smanji oštećenja ozonskog omotača. Kada se posebno koristi kao gorivo za vozilo, često se naziva i gasom.

Preporučujemo
Loading..