Nekada dijete zna biti vrlo neposlušno i onda se morate poslužiti nekim tirkovima kako biste izašli na kraj s njima.
Ovo su neki trikovi koji vam mogu pomoći u nekim situacijama

Dijete ne želi da hoda s vama

Sigurno ste se milion puta našli u nezgodnoj situacija kada hodate cestom, a vaše dijete ostaje i ne želi da ide s vama. Dijete pravi problem i svi vas gledaju na ulici. U toj situaciji predložite da vas ono “odvede”, nemojte urlati. Tada će se dijete uraditi ono što vi želite, a s druge strane osjećati će se moćno. Ipak, to ne znači da trebate igrati kao vaše djete svira. Ako bude potrebe, ponesite ga,

Dijete ne želi kaznu

Vaše dijete je kažnjeno jer je napravilo neku grešku. Ipak, ne želi prihvatiti kaznu, galami. Nemojte i vi galamiti nego uradite sljedeću stvar. Objasnite mu da treba snositi odgovornost za svoje postupke i pogreške. Recite djetetu da neće bit kažnjeno ukoliko takve stvari ne bude radio u budućnosti. Smiriti će se ukoliko mu kažete da može birati tu kaznu ili neku drugu strožiju. Uzmite stvar u svoje ruke, nemojte da prolazi nekažjneno za loše postupke.

Dijete ne želi jesti povrće

Objasnite mu da ne može non-stop jesti slatkiše i koliko je zdravo povrće. Rceite mu da slatkiše može pojesti poslije obroka, slatkiši ne mogu zamijeniti obroke. Ne dozvolite da se djete otrgne kontroli i da se nezdravo hrani, pazite na njegovu ishranu.

Ne želi doručak

Objansite djetetu da je doručak najbitniji obrok. Odigrajte igricu, neojte mu gvoriti moraš. Recite mu da se igrate, da se takmičite i želite vidjeti ko će pojesti više pahljuca, dijete ili vi. Tada će dijete u želji da se dokaže raditi ono što vi želite, bez galame.

Ne želi da se obuče

Sigurno ste se našli u situaciju kada negdje žurite, a uz to ni djete vas ne sluša, ne želi da se obuče. Tada  mu recite da želite vidjeti da li se može brzo obući, nemojte odma galamiti na njega. Djeca vole da se igraju, pa će ovo shvatiti kao igru i onda će se obući. Ovaj trik će vam pomoći da naučite djecu nekim pravilima.