Banane su, kako svi već odavno znamo, bogate hranjivim tvarima, a njihova prednost je što se lako koriste čak i kada su prezrele ili su potpuno smeđe boje.

Ali, šta je onda sa onim zelenim bananama?

Gotovo su beskorisne, a ako ne možete čekati tri dana da one dobiju njihovu karakterističnu žutu boju, možete isprobati jednostavan trik, za koji vam treba mikrovalna pećnica.

Uzmite jednu običnu viljušku i ubodite bananu na sve strane kako biste olakšali unos topline i potom je stavite u mikrovalnu na oko 30-60 sekundi.

Ohladite je, malo sačakajte, i tada je spremna za konzumiranje

Jednom kad je izvučete iz mikrovalne pećnice, vjerojatno će izgledati veoma ružno, ali će zato njena tekstura biti ista kao i tekstura savršeno zrele banane, idealne za obrok.

Također, budući da se najbolji hljeb od banane (ako to niste probali, MORATE što prije) priprema isključivo s vrlo zrelim bananama, najbolje na ovaj način i sastojke moći ćete osigurati brzo i jednostavno.

Banane mogu da vam spase život! Evo kako!

Rezultati istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Alabami demonstrirali su da hrana bogata kalijem može da zaustavi smrtonosne blokade ne dopuštajući da se stjenke arterija vremenom stvrdnu i oštete.

Znanstvenici su proveli studije na miševima koji su bili pod visokim rizikom za srčane bolesti nakon konzumiranja velike količine masti. Nakon toga, miševi su bili hranjeni visokom, normalnom i niskom razinom kalija.

Arterije miševa koje su imale malo kalija bile su mnogo problematičnije. S druge strane, pojedinci koji su jeli visoku količinu kalija imali su manju vjerovatnost otvrdnjavanja arterija. Također, otkriveno je da su oni miševi koji su hranjeni s više kalija imali mnogo manju krutost krvnih žila.

Prosječni dnevni unos kalija trebao bi biti barem 3.500 miligrama, savjetuju mnogi svjetski stručnjaci. Pored naravno banana, ovaj mineral bogat je također i u paradajzu, špinatu i krompiru.

Preporučujemo