Kleopatra, posljednja vladarica Starog Egipta, potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vjetar raznosio miris obalom gdje je voljela provoditi vrijeme sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, sa kojim je jako često plovila Nilom.

Upravo zbog te ljubavi je jasmin stigao iz egipatske oaze Fajum u Evropu.

U Indiji je ovaj cvijet simbol Boga Višne. Jasmin je sastojak parfema koji se smatraju vrhunskim. Iz Kine je krenuo trend pravljenja čaja od suhih cvjetova ove biljke, a svi znamo da je ulje jasmina jedno od najvrednijih ali i najskupljih eteričnih ulja i da se ono koristi u aroma – terapiji.

Kada su jednom prilikom, već ostarjelog, Nikolu Makijavelija pitali da li bi želio vratiti se u svoju Firencu on je kazao: “Volio bih da kraj mene prođe još samo jednom jedna od sestara Guči jer zbog njihovog nevjerovatnog mirisa stvarno vrijedi živjeti.” Radilo se o mirisu jasmina.

Mirisni žbun koji se sastoji od tamno zelenih listova i blistavo bijelih cvjetova dakle već nekoliko hiljada godina zaokupira mađtu ljudi od dalekog Istoka do Mediterana, a od njegovog nastanka do danas se smatra jednom od najvrednijih biljki. On se plantažno danas uzgaja u Maroku, Egiptu, Alžiru, Turskoj, Italiji i Francuskoj. U Francuskoj kompanija Šanel nadgleda radove i kontroliše plantaže ove plemenite biljke, i tu se dobija najskuplje, ali i najkvalitetnije ulje jasmina.

Cvjetovi jasmina beru se samo 2 dana tokom jedne godine i to obavezno u vremenskom intervalu od 4:15 do 7:30 ujutro. Smatra se da je u tom periodu njegov mirisni i energetski potencijal najveći.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.