Svi dobro znamo koliko majka ulaže u trudu i vremenu da odgaja svoje dijete i zato se nikada ne žali, bez obzira na sve.

Dođe vrijeme i oženi se ili oženi svoje dijete, sretno i zadovoljno. Međutim, događa se da mladenka ili zet nisu zadovoljni njenim mukotrpnim radom, u ovom slučaju mladenka nije mogla smisliti majku svoga supruga, ženi koja ga je hranila.

Jednog dana, njegova omiljena supruga napustila je obrok i otišla u svoju sobu. Majka je rekla: “Sine, idi vidi da nije bolesna, možda je bolesna uopće nije dobra. Ne spava se gladan. Sine, pazi na svoju ženu.”

I pomislio je da mu je draga bolesna, pa je otišao u njezinu sobu da vidi o čemu se radi. Upitao je: “Ljubavi, jesi li bolesna? Zašto ne jedeš s nama, šta nije u redu s tobom?” Ona mu odgovori: “Ne mogu. Kad vidim prljave ruke tvoje majke, ne mogu jesti.”

Ruke su joj bile natečene, od godina rada i vjetra koji ju je godinama kosio. Samo ona zna koliko napornog rada je učinila da svog sina vrati na noge i dovede ga na pravi put. Tamo su te ruke uznemirile njegovu ženu. Upitao je: “Šta to sugeriraš?” Ona je rekla, “Najbolje je smjestiti je u starački dom, tamo će joj biti najbolje!” On je rekao: “Ne brini, ljubavi. Samo ti meni budi dobro. Sutra ćemo riješiti.”

Kad su sutradan došli kod njene porodice na ručak, sjeli su i jeli. Hrana je postavljena. Svi su počeli jesti osim njega. Punica je primijetila i rekla: “Zete, šta nije u redu s tobom, zašto ne jedeš, možda nije slano ili bez ukusa?”

Rekao je: “Ne mogu. Kad vidim vaše prljave ruke, ne jede mi se, odvratno je, ruke su vam prljave kao i vaša srca.” Njegova žena bila je zapanjena.

Ustao je, ušao u sobu u kojoj je bila njegova majka, kleknuo pokraj nje, poljubio je u ruke, zaplakao i rekao: “Hajde, majko, idemo našoj kući, neka ona ostane ovdje.”

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo
Loading..