Dječak s problemom iz područja autizma koji dolazi iz Slavonskog Broda jučer je trebao krenuti normalno u prvi razred osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu.

Međutim, asistenta u nastavi koji je ovom dječaku potreban da bi normalno pratio nastavu nije bilo, nije se pojavio.

Iako je maleni dječak htio sjesti i sačekati asistenta, nazvan je glupim i izbačen je iz učionice jer “ometa regularno odvijanje nastave”.

Dječakov otac Hrvoje Kozmus na svom Facebook profilu napisao je kako se, kada je ovaj dječak vidio da tog dana neće moći sjediti sa svojim vršnjacima u klupi, rasplakao, čak nije ni reagovao na uvrede koje je dobio.

“Škola za budućnost moje dupe da prostite. Moj sin sa posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi sada ispred škole i čeka asistenta u nastavi da dođe jer nema pravo da sjedi u učionici jer ometa nastavu. Asistenta nema. Niko nam ništa nije želio reći prije, iako smo bili prethodno u školi. Da bismo danas saznali da uopšte nema angažovanog asistenta jer je još uvijek na obuci. Stvarno ‘divno i krasno’. Hvala vam na ovom zaista ‘prekrasnom prvom danu škole'”, napisao je bijesni i razočarani otac na svom Facebook profilu.

Kozmus je pored toga napisao i to kako je ranije bio u toj školi, ali da mu niko tada nije rekao da će samo jedan asistent raditi s troje djece koliko ih ima sa posebnim potrebama. Smatra kako je zapravo to nemoguće  – da se asistent dovoljno posveti svim učenicima jednako.

Kazao je i da mu je sin bio pod ogromnim stresom i da je bio totalno van sebe jer nije mogao prisustvovati redovnoj nastavi i biti sa svojim drugovima.

Za kratko vrijeme ova objava sakupila je nešto malo više od 20.000 lajkova i više od 5.000 dijeljenja. U mnogobrojnim komentarima su korisnici ove popularne društvene mreže iskazali maksimalnu podršku ocu dječaka i kazali kako je ovaj događaj zapravo “sramota za cijelu državu”.

Izvor: Klix.ba

Preporučujemo