Novo

Fotografija dečaka koji plače u blizini puta RASTUŽILA JE REGION: Kad su saznali šta mu se desilo ostali su bez reči – OVO JE NEHUMANO

Društvene mreže u Bosni i Hercegovini uzdrmale su fotografije plavokosog dječaka kako plače nakon što je grupa starijih dječaka ukrala kupine od njega, koje je taj dan pokupio u šumi i mislio prodati u blizini ceste.

Dječaka je inače slikao Selmir Šljivić, poduzetnik iz Živinica, koji mu je na kraju i pomogao.

“Prodavac kupina na putu M18, Brlošci, općina Kladanj. Plače jer su neki momci probali njegove kupine, oteli ih i pobjegli. Njegov otac Bekrija je nezaposlen, a majka, kako kaže, je non-stop u bolnici, bolesna je. Dostigli smo dno kao društva. Ovo da su djeca prisiljena raditi, a ne da budu zaštićena i oduzimaju im malo posla i zarade, to je dno dna. Bože pomozi im koliko možeš. Mali je prestao plakati i ima još jednu kutiju za prodaju“, napisao je Selmir, a slika uplakanog dječaka koji plače brzo se proširila društvenim mrežama, ali i medijima u BiH.

Šljivić je za hrvatski “Index” kazao da ga raduje što njegova objava izaziva takve reakcije kako bi se moglo pomoći dječaku koji svaki dan u šumi bere kupine i prodaje ih usput kako bi zaradio nešto novca.

Na društvenim mrežama pojavile su se sada informacije da tim novcem dječak svake godine kupuje sebi školsku opremu i hranu za porodicu.

Hrvatski mediji pišu da je dječak iz vrlo siromašne porodice. Do prošle godine svi su živjeli u jednoj sobi bez struje i vode, a jedna tvrtka iz BiH obnovila je njihovu kuću.