Prema svim hstorijskim knjigama, Adolf Hitler počinio je samoubistvo 1945. godine skupa sa ljubavnicom Evom Brown. Međutim, sada su otkriveni podaci koji sugeriraju drugu teoriju, prema kojoj Hitler nije umro, već je pobjegao i živio dugo godina u Južnoj Americi.

Službene brojke kažu da je brutalni diktator, osramoćen porazom u aprilu 1945., pucao sebi u glavu, dok je njegova supruga uzela pilulu cijanida u bunkeru u Berlinu. Tijela su im brzo spaljena i pokopana tako da niko nije sa sigurnošću mogao da ih identifikuje.

Ali šta ako je to samo preusmjerilo pažnju dok je Führer za to vrijeme zbrinut kako ne bi pao u ruke Sovjeta? Zvuči nevjerovatno, ali poznati historičar Abel Basti objasnio je ovu teoriju detaljnim pretpostavkama u svojoj novoj knjizi, objavljenoj u Argentini, pod naslovom “Hitler u egzilu”.

“S Amerikom je postojao dogovor da Hitler pobjegne kako ne bi pao u ruke Rusa”, rekao je Basti. “To je logično za znanstvenike, vojsku i špijune koji su kasnije sudjelovali u borbi protiv ruskog režima“, dodao je.

Basti vjeruje da je Hitler pobjegao kroz tunel koji je vodio ispod površine do zračne luke Tempelhof, gdje ga je čekao helikopter koji ga je odveo u Španjolsku. Prvo je stigao na Kanarske otoke, a zatim nastavio do Argentine, gdje je živio deset godina, nakon čega se nastanio u Paragvaju, gdje je bio pod zaštitom diktatora Alfreda Stresnera.

“Bogate porodice koje su mu pomagale tokom godina dobile su zadatak organizirati njegovu sahranu”, objasnio je Basti. “Hitler je pokopan u podzemnom bunkeru, koji je sada elegantan hotel u Asuncionu.

“Ulaz u bunker zapečaćen je 1973. godine, a četrdesetak ljudi došlo je da se oprosti od Hitlera. Jedan od nazočnih pogrebu bio je brazilski vojnik Fernando Nogiere de Arauho koji je novinarima ispričao sve o ceremoniji.”

Basti čak nije jedina osoba koja vjeruje u ovu moguću teoriju.

Izvor: Kurir.rs

Preporučujemo
Loading..