Novo

FATU ŽIVOT NIJE MAZIO, PROŠLA SITO I REŠETO! Najstarija gorila na svetu proslavila 65. rođendan! (VIDEO)

Veoma zanimljivu priču vam donosimo u nastavku, a kako ste i sami mogli zaključiti pisat ćemo o najstarijoj gorili na svijetu, koja je prije nekoliko dana proslavila svij 65 rođendan. Ženka zapadnog nizijskog gorile, koja se zove Fatu i za koju se smatra da je nastariji predstavnik svoje vrste u cijelom svijetu, je prije nekoliko dana proslavila svoj 65.rođendan u zoološkom vrtu u Berlinu.

Naime, na Instagram nalogu pomenutog Zoološkog vrta pisalo je sljedeće: “Naša dama gorila danas slavi 65. rođenadan i ona je najstariji gorila na svetu”. Isto tako u objavi stoji i to da ni ove godine nije izostala njena rođendanska torta, ali i to da je rođendanski obrok uvijek nešto posebno za nju. Na fotografijama se može vidjeti i to kako Fatu uživa u svojoj rođendanskoj torti, ukrašenoj brojem 65 ispisanim šumskim voćem. Ono što je zanimljivo jeste to da je Fatu stigla u Berlin 1959. godine pod, kako navode iz vrta, “neuobičajenim okolnostima”, pošto ju je mornar iskoristio kao platno sredsvto da izmiri račun u krčmi u Marseju u Francuskoj.

Zatim je ona nakon toga prenošena širom Evrope, i onda ju je zoološki vrt na kraju kupio, a u trenutku kada je ona stigla u Berlin bilo je procjenjeno da ona ima oko dvije godine. Još 2019.godine Ginisova knjiga rekorda je Fatu proglasila za najstarijeg živog gorilu u zatočeništvu, nakon što je Trudi, gorila rođena 1956. godina umrla. Ginis je napomenuo i to da gorile obično žive do 50 godina. Evo i sami pogledajte pa nam pišite vaša mišljenja u komentarima ispod.