Zanimljivosti

EVO ZAŠTO IZGLEDATE LOŠE NA SLIKAMA ZA DOKUMENTE: OVO je pravi razlog, ostat ćete iznenađeni kad vidite o čemu se radi

Svakodnevni napredak tehnike i tehnologije utiče na sve sfere našeg života, umnogome olakšava i ubrzava procese i radnje oko nas i u našim životima.

Neke poslove koji su bili dosta zahtjevni i oduzimali puno vremena sada uradimo za tili čas je za to napravljen neki softver ili aplikacija.

Tako je i sa ličnim dokumentima. Ranije su na našim ličnim kartama, vozačkim dozvolama ili pasošima bile fotografije koje su pravili profesionalni fotografi,znači ,dotjeramo se, našminkamo i odemo kod fotografa koji onda kaže kako ćemo pogledati, malo se osmijehiuti i klik-gotovo. Onda kad bude fotografije gotove odnesemo u nadležne ustanove I zalijepe nam na dokumente.

A sad imamo biometrijske dokumente.

Morate biti iskreni pa reći da se sami sebi ne dopadate na fotografijama sa ličnih dokumenata , ako uostalom i većina ljudi.

Naime, kada pitate nekoga da vam pokažu ličnu kartu, onda obično počinje izmotavanje i opravdanje odmah uz izjavu da niste dobro ispali na fotografiji. I generalno se svi žale da izgledaju lošije na slici ličnog dokumenta nego u prirodi. Svi se slažu da bi samo jedan osmijeh u toku fotografisanja potpuno promjenio cijelu sliku ,bili bi daleko sličniji sebi u prirodi. E u tom grmu se i krije zec. Osmijeh nije dozvoljen uopšte tokom slikanja nećete vjerovati, iz jednog vrlo prostog opravdanog razloga.

Naime, svaki biometrijski čip na ličnim dokumentima, sadržite osnovne informacije o vama, a te informacije se zapravo učitavaju sa fotografije koja je na dokumentu.

Dakle, slika koja se nalazi na dokumentima provlači se kroz specijalni skener, poseban uređaj koji funkcioniše na taj način da izračuna tačno kolika je udaljenost oči , položaj vrha nosa i brade , te na taj način stvara algoritam. Zato sve što može da utiče na na rad ovog uređaja kao što su naočale ili osmijeh i pomijeranje usana , nije poželjno tokom slikanja inače će biti neispravno.

Zato jer kada prolazimo kroz e-kapiju na aerodromima na primjer, naše lice se skenira i onda upoređuje sa onim koje je u dokumentima poput pasoša.