Liz Lister, ginekologinja, istražuje učinke nedostatka intimnih odnosa na žensko tijelo. Prema njenim saznanjima, nedostatak intimnosti može dovesti do opuštanja tkiva i smanjenja krvotoka u genitalnom području. To može uzrokovati nelagodnost i smanjenu pripremljenost tijela za seksualne aktivnosti. Lister uspoređuje to s vježbanjem, gdje se s redovitim vježbanjem postižu bolji rezultati. Također, ističe da intimnost i orgazmi mogu pozitivno utjecati na imunitet i zdravlje srca.

Ginekologinja također preporučuje korištenje lubrikanata ako osoba nije imala intimnih odnosa dulje vrijeme. Također, savjetuje pronalaženje hobija i razmatranje solo seksualnih aktivnosti kao načina održavanja tjelesne pripreme za seksualne odnose.

Što se tiče kontracepcije, Lister preporučuje izbjegavanje hormonskih kontraceptiva ako osoba ima brige zbog hormonskih promjena. Moderni intrauterini uređaji (IUD), poznati i kao spirale, postali su vrlo učinkovit način kontrole rađanja. Oni imaju visoku učinkovitost od 99% i mogu pomoći u kontroli obilnih menstruacija i menstrualnih bolova. Osim toga, IUD-ovi oslobađaju hormone lokalno, što je različito od sustavnog oslobađanja hormona putem kontracepcijskih pilula.

Što se tiče smeđeg iscjetka, to je često normalno tijekom menstrualnog ciklusa, osobito prije i nakon menstruacije. Međutim, ako smeđi iscjetak nastupa izvan menstrualnog ciklusa ili se javlja kod osoba koje ne koriste kontracepcijske pilule, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

 

Dr. Pamela Berens upozorava da neočekivano krvarenje može ukazivati ​​na moguće komplikacije u trudnoći, kao što su izvanmaternična trudnoća ili spontani pobačaj. U takvim slučajevima, važno je odmah se obratiti ginekologu radi dijagnoze i liječenja.Napomena: Ove informacije su općenite i ne zamjenjuju stručno savjetovanje od strane kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka. Osobe koje imaju pitanja ili zabrinutosti o svom zdravlju trebaju potražiti savjet od svog liječnika ili ginekologa.