Da bi se prešle granice trebat će potvrda da smo vakcinisani protiv koronavirusa, nestat će aviosabraćaj, Amerika i EU će biti urušeni, a Kina će zavladati svijetom, globalizaciji će doći kraj. 

Ovo su samo neka od mnogobrojnih predviđanja i prognoziranih događaja koji će svijet totalno promijeniti nakon pandemije koronavirusa.

Prije samo dva mjeseca niko nije mogao zamisliti da će skoro svi gradovi svijeta biti potpuno opustošeni. Žuti karton od prirode smo dobili. Prilagođavanje novonastaloj situaciji je neminovno, ali neki stručnjaci ne vide baš stvari tako crno. Oni tvrde da je sada idealna prilika da upoznamo najprije sami sebe, a tako i one sa kojima živimo. I da, uostalom, prepoznamo, koliko štetu smo mi, čovječanstvo, radili sve ove godine.

“Ova će kriza potrajati malo duže, ali ono što je na kraju najbitnije je da budemo bolji, humaniji i da više cijenimo život i vrijednosti života na neki drugačiji, nematerijalan, način. Sloboda je nešto što je najvažnije, ali ne treba je zloupotrebljavati.” objašnjava stručnjak Dušan Kovačević.

Inače, sam dolazak ove pandemije su Bill Gates i jedna mala grupa stručnjaka predvidjeli još 2015. godine kao potencijalni virus koji će u potpuno razoriti i promijeniti svijet. Tada, međutim, ih niko nije shvatao ozbiljno i svi su im se smijali.

“Ovo će možda da bude kraj jedne ere. Možda. Ali će isto tako biti novi početak jedne nove ere. Ere u kojoj ne smijemo praviti rigorozne greške kao do sada. Ovo sada je vrijeme promišljanja. Vrijeme u kojem trebamo naučiti na našim greškama i onda konačno naučiti lekciju koja nam je sada nametnuta. Trebamo položiti ovaj ispit.” tvrdi Bill Gates.

Ostatak teksta OVDJE

Preporučujemo