Sigurno ste se nekada zapitali možete li i smijete li pojesti bananu kojoj je kora posmeđila? No problemo. U ovom tekstu ćemo vam pokazati par ukusnih i finih ideja kako da iskoristite prezrelo voće i da ga ne bacate.

1. Smoothie

Ako kod kuće imate neko voće koje ne želi niko više da jede, bez ikakve brige ga ubacite u mikser / blender. Možete isto tako pomiješati svježe, prezrelo, ili smrznuto voće, a po volji možete isto dodati i malo tečnosti da vam smoothie bude pitkiji. Em slatko, em puno vitamina.

2.Nicecream

Pravi klasik: Banane koje su prezrele su super za tzv. “nicecream”, ili “Nana Ice Cream”. Uzmite jednu prezrelu bananu i isjeckajte je na komadiće i zamrznite. Kada su se zaledile, stavite ih u jedan mikser i miksajte dok ne bude kremasto. Baza ovog ukusnog specijaliteta je time spremna i možete je i tako jesti, mada isto tako možete radi ukusa dodati još nekog voća po izboru.

3. Voćni kolač

Sastavite svježe kiselo voće i prezrelo voće i napravite od toga miksturu i onda u sve to dodajte još voća po izboru. Vjerujemo da apsolutno niko neće uočiti da je voće koje ste ubacili prezrelo i “pokvareno”.

4. Marmelada

Svi mi jako dobro znamo kako je domaća marmelada, ručno napravljena, nekoliko puta ukusnija i kvalitetnija od one kupovne. Osim toga, i vi možete iskoristiti voće koje je počelo polako da trune i da ga iskoristite. Sporna mjesta na voćki možete lako odrezati, a ostatak stavite u lonac. Budite kreativni i budite odvažni. Iskombinujte sve te sorte voća i napravite ukusne marmelade. Ne štedite. Bahatite se. Miješajte bolje od vaše babe prije 50 godina. Nadmašite je.

Preporučujemo