Institut Batut izvijestio je da je u Srbiji 69 osoba oboljelo od groznice Zapadnog Nila, ali je srećom istaknuo da su svi pacijenti trenutno u stabilnom stanju i na putu oporavka. Iako ovi slučajevi izazivaju zabrinutost, važno je napomenuti da se situacija nije pogoršala kao prošle godine, kada je bilo smrtnih ishoda.Simptomi bolesti obično se pojavljuju između dva i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Ova sezona bila je manje teška u smislu širenja virusa u usporedbi s prethodnim godinama, a broj zaraženih smanjen je za 70 posto. Ohrabrujuće je da ove godine nije bilo smrtnih slučajeva uzrokovanih groznicom Zapadnog Nila.

Mitra Drakulović iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” istaknula je da 80 posto oboljelih od virusa Zapadnog Nila ne pokazuje simptome (asimptomatsko), dok kod preostalih 20 posto bolest se manifestira blažim simptomima kao što su vrućica, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, blagi osipi i otečene limfne žlijezde. Teži oblik bolesti razvija se kod manje od 1% zaraženih.Važno je napomenuti da ne postoji cjepivo protiv groznice Zapadnog Nila, stoga je najbolja zaštita izbjegavanje uboda komaraca. Komarci roda Culex pipiens najčešće prenose ovaj virus i često grizu u sumrak.

Preporučuje se nošenje svjetlije odjeće s dugim rukavima i hlačama, kako bi se smanjila izloženost komarcima. Također, korištenje repelenata na izloženim dijelovima kože tijekom boravka na otvorenom također je preporučljivo.Iako je groznica Zapadnog Nila ozbiljna bolest, educiranje građana o mjerama prevencije i upozorenja na rizike mogu doprinijeti smanjenju broja slučajeva. Trenutna situacija u Srbiji i Europi ukazuje na važnost praćenja i suzbijanja ove bolesti kako bi se zaštitila javna zdravstvena sigurnost.