Kako se navodi u izvještajima PNAS -a, ukoliko globalno zatopljenje nastavi ovom brzinom, te ako se nastavi ovom brzinom podizati nivo mora, onda Jadransko more neće preživjeti.

Po ovim prognozama, nivo mora će se u budućnosti podići za preko devet metara i progutat će sve gradove koji se nalaze na samoj obali.

Ukoliko se ove prognoze pokažu tačnim, onda će svi gradovi koji se nalaze uz samo more biti nemogući za život. Prema izvještajima koje je objavio UN, a koji se tiču stope zagađenja, sadržaj CO2 u zraku je drastično porastao i to za jako kratko vrijeme. Ono što je još gore, male su šanse da se svijet spasi od globalnog zatopljenja jer kompanije koje proizvode naftu, ugalj i ostala fosilna goriva imaju nevjerovatno jake lobije.

Na jednom nedavno održanom samitu, gdje su video konferencijom bili prisutni predstavnici svih svjetskih nacija, došlo se do zaključka da ako se ovim tempom nastavi povećavati zagrijavanje za dva stepena godišnje da će onda 2100. godine najranije svijet biti topliji nego do sada što će dovesti do toga da se nivo mora podigne na preko 19 metara.

Ukoliko se to desi, onda neće više biti Trogira, pola Solina, a pod vodom će biti i kompletan Split, Dioklecijanova palaća, Lora, kao i sve luke i kolodvori, koji bi onda mogli jedino roniocima biti atrakcija. More bi po procjenama moglo prodrijeti i do nekoliko desetina kilometara na kopno, zbog čega bi bila potopljena i Makarska, te Omiš, a voda bi mogla doći i do Mostara. Naravno ista stvar važi i za Crnu Goru, Albaniju te obale Italije i Grčke, a i dio Srbije bi bio preplavljen.