Novo

Epska poplava: Cijela Hrvatska će biti potopljena, evo dokle će voda stići: Ovako će da izgleda Jadranska obala u bližoj budućnosti, pripremite se. Ovo nije dobro. Šta će biti sa Srbijom? (FOTO)

I danas ćemo pričati o vrlo teškim temama koje su postale neizostavan dio svih vijesti koje možete gledati na TV-u ili pronaći na internetskim portalima ili društvenim mrežama.

Ljudi su također previše usredotočeni na aktuelni problem koji se zove koronavirus i uopće se ne usredotočuju na probleme koji su aktualni u čitavom svijetu, a mogli bi nas koštati i glave.

Već smo nekoliko puta pisali o globalnom zagrijavanju i kako bi se Antarktik mogao potpuno rastopiti do 2029. godine i tada bi, prema svim ekspertima, globus bio vrlo neugodno mjesto za život. Prema znanstvenicima sa Univerziteta u Antwerpenu, vrlo je moguće da bi se, ukoliko se nastavi trend otapanja ledenih ploča na Antarktiku, Grenlandu i ostalim ledenim tačkama u svijetu, razina mora u par godina mogla popeti za čak 9 metara.

Stoga bi se neka mjesta na jadranskoj obali mogla naći u vrlo ogromnim problemima. Prema izvješću UN-a, razina ugljičnog dioksida u posljednje je dvije godine skočila za čak 13%, što je apsolutno neprihvatljiva brojka za čitavo čovječanstvo. Na nedavno održanom samitu UN-a u Bruxellesu, utvrđeno je da je usljed svih ovih događaja u zadnjih nekoliko godina koji se događaju s atmosferom, temperatura zraka širom svijeta porasla za čak 2 stepena.

Prema procjenama stručnjaka, do 2100. temperature će skočiti u prosjeku na 3 do 4 stepena, a time će i razina mora skočiti u prosjeku na 4 do 19 metara, tako da će Dubrovnik, Neum, Split, Makaraska i drugi gradovi na samoj obala mora bukvalno nestati s lica zemlje. Vaša mišljenja?