Novo

Episkop slavonski bez dlake na jeziku, šokirao srbiju: “Irinej i Amfilohije bi svakako umrli, bilo je vrijeme” – Pohvalio Plenkovića i nazvao ga herojem

U proteklom periodu, od posljedica korona virusa, preminula su dva velikana pravoslavne crkve u Srbiji.

Pričalo se puno o sahrani mitropolita Anfilohija na kojoj je bilo jako puno ljudi koji su došli da odaju posljednju počast mitropolitu, ali obzirom na epidemiološku situaciju ta brojnost je izazvala polemike. Nakon toga, preminuo je i patrijarh Irinej koji je i sam bio na sahrani tada. I on je umro od posljedica korona virusa. Opet su počele priče o opravdanosti velikih okupljanja na sahranama, naročito o pravilnom ponašanju, maskama i fizičkoj distance.

Nedavno je Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk gostovao na beogradskoj TV Prvoj, pričao o vjeri, običajima i naravno nije se moglo izbjeći ni tema pandemije . Pričalo se o posjetama crkvi, o pričestima pa je voditelja Filipa Čukanovića zanimalo je pričešćuje li se vladika Jovan i dalje, na što mu ovaj smirenim glasom odgovorio potvrdno.

Neizbježna je bila svakako i tema nedavne smrti dvojice velodostojnika. Voditelj ga je pitao kako je reagovao kada su umrli mitropolit Anfilohije i patrijarh Irinej, dali se boji da su se još neki velikani crkve zarazili na sahrani .

I voditelj i gledaoci su blago rečeno, ostali šokirani izjavom Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk da bi velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve “ionako umrli” jer su bili stari a to što su umrli od zaraze, pa nije baš nešto pretjerano bio zabrinut.

Kada se malo pribrao voditelj ga je pitao boji li se on za sebe, da se neće zaraziti i sam, na što je on odgovorio da se ne boji. Jer ,dodao je svi “umiru i ovako i onako!”

 

Inače, episkop je mišljenja da smrt Irineja i Amfilohija neće uticati previse na odnose u Crkvi.

“Život crkve se nastavlja, i ranije su u historiji odlazili veliki ljudi”, prokomentirao je.

Voditelj ga je pitao i za aktuelnu političku situaciju, na što je on rekao da mu se ne sviđa što se stanovništvo iseljava, kako Hrvati tako i Srbi ali je našao i  riječi hvale za aktuelnu vladu gospodina Plenkovića koja je  donijela jedno olakšanje u međusobnim odnosima, pogotovo unutar Hrvatske naglasio je.