Rat protiv koronavirusa koji se vodi žestoko na teritoriji Srbije, ali istovremeno i u cijelom svijetu, koštao nas je već skoro 150.000 života.

U Srbiji su, kako znamo, trenutno na snazi veoma rigorozne mjere za suzbijanje koronavirusa, a pored toga je uveden i policijski sat koji zvanično traje od jučer u 17 sati do utorka u 5 sati. Tako je u potpunosti zabranjen izlazak bilo gdje u ovom periodu, kako bi se reducirala šteta nastala zbog onih koji odbijaju da slušaju i da poštuju zadate naredbe i pravila.

Sada se naravno postavlja pitanje, kada prođe ovaj produženi policijski sat, smije li se šetati i trčati po prirodi? Naime, fizička aktivnost negdje na otvorenom je itekako poželjna, jer ona može da pomogne u očuvanju vašeg fizičkog, ali i mentalnog zdravlja, što je prije potrebno u ovim karantinskim danima. Isto tako, šetanje i trčanje pomažu da se razbistre misli, što je također jako bitno.

Pored toga, bitno je da se pridržavamo preporuka doktora i epidemiologa, te nadležnih organa, tj. da izbjegavamo sva mjesta gdje se skuplja ogroman broj ljudi istovremeno, ili da ako smo već primorani da posjećuje ta frekventna mjesta (banke, prodavnice, pošte) da onda barem držimo minimalno rastojanje 2 metra od druge osobe.

Pored toga je poželjno da se izbjegava bilo kakav fizički kontakt sa drugom osoba (rukovanje, ljubljenje, grljenje), a isto tako se savjetuje izbjegavanje kretanja po frekventnim ulicama. Zato, sljedeći put kada budete smjeli negdje da izađete, obavezno birajte manje frekventna mjesta, i izbjegavajte kontakt sa drugim ljudima, naročito sa komšijama ili sa bilo kime sa kim možete doći, npr. u zgradi, u dodir.