Zbog velikog broja migranata u Velikoj Kladuši koji su oboljeli od raznih zaraznih oboljenja, na ovom području vlada alarmantna situacija, a policija istodobno humanitarnoj organizaciji Ljekari bez granica, zabranjuje da liječi bolesne.

Mediji prenose da bi se uskoro trebala proglasiti epidemija s obzirom na broj pacijenata koji su oboljeli od šuge. Evresa Okanović, direktorica Doma zdravlja Velika Kladuša navodi za medije da je to područje na većem udaru od Bihaća jer su okruženi graničnim prijelazima kuda migranti pokušavaju stići do Evrope, ali su ih ujedno svi i zaboravili.

Ministarstvo zdravstva USK pokušava nam pomoći, ali kod policije i lokalne zajednice vlada veliko nerazumijevanje. Mi imamo jednu ekipu koja u Miralu pruža zdravstvenu zaštitu, gdje je preko hiljadu migranata. Ekipa ide tri puta sedmično po četiri sata i omogućava koliko – toliko zdravstvenu zaštitu, ali je problem što nemaju adekvatnu zaštitu migranti koji su van Mirala i spavaju po tuđim kućama, livadama i šumama”, kaže Okanović.

Naglašava da situacija izmiče kontroli i da postoji opasnost po zdravlje za domicilno stanovništvo budući da je veliki broj migranata obolio od šuge, potom tuberkuloze, AIDSa i hepatitisa, a također su i dva slučaja malarije zabilježena. Mediji navode da je Ljekarima bez granica zabranjen rad već mjesec dana, koji inače imaju urednu dozvolu nadležnih ustanova za rad, a koji su doktorima i zdravstvenim radnicima u Velikoj Kladuši značili ogromnu pomoć, zato što su i neregistrovanim migrantima pružali zdravstvenu zaštitu.

Okanović navodi da su policajci od načelnika Četvrte policijske uprave Zehrudina Buljića dobili naredbu da Ljekarima bez granica onemoguće rad i da ih protjeraju.

Više o ovome pročitajte OVDJE

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..