Novo

“EFIKASNIJI OD DRUGIH TESTOVA” Novo oružje u borbi protiv korone – Uvode se analni brisevi – Iz nosa i grla više nije sigurno – U ovoj državi već počeli sa primenom, USKORO I KOD NAS

Već se približavamo završetku prvog mjeseca nove 2021. godine, ali situacija sa koronavirusom se nikako ne mijenja, ne nazire se kraj pandemije ili slabljenje virusa.

Mada, nada i dalje traje da će sa masovnijom vakcinacijom stanovništva situacija da se popravi.

I dok svi čekamo da se pandemija nekako završi, ljudi iz struke se ne smiruju na nadi da će vidjeti neki napredak u metodama vezanim za liječenje i otkrivanje zaraze. Stalno se radi na nekim novim načinima i metodama detektovanja infekcije, a kako saznaje Blic.rs Kinezi su krenuli sa upotrebom novog načina testiranja za koji tvrde da je još tačniji od uzimanja brisa i nosa i grla, a to je uzimanje brisa iz rektuma osobe. Sada je to najviše primjenjivana metoda unutar karantenskih centara, a iz kineskih bolnica tvrde kako se “virus na uzorcima uzetim iz probavnog trakta zadržava puno duže nego na onima koji su uzeti iz respiratornog”

Kako bi se mogao uzeti valjan bris treba štapić gurnuti 3-5 cm u probavni trakt, i zatim više puta taj štapić okretati unutra. Poslije toga se štabić vadi iz rupe i stavlja u specijalnu posudu za uzorke i šalje se na dalja ispitivanja.

Inače, uzimanje brisa traje samo nekih 30-tak sekundi, a doktori su ubijeđeni da se na ovaj način može doći do najtačnijih rezultata. Javnost, za sada nije baš pretjerano oduševljena, pa tako na društvenim mrežama navode kako je ovo krajnje ponižavajuće iako je ova metoda ipak tačna i veoma precizna.

Za sada se ova metoda koristi samo u Kini, ali ukoliko pokaže dobre rezultate vrlo brzo bi mogla biti uvedena diljem svijeta.