Više od 150 hrabrih spasilaca trenutno se suočava s izazovom spašavanja američkog istraživača Marka Dikija (40), koji se našao u nevolji dok je istraživao pećinu u južnoj Turskoj. Operacija spašavanja je izazovna i međunarodna, uključujući timove spasilaca iz Hrvatske i Italije.Marko Diki se nalazi duboko unutar pećine, na impresivnih 1.000 metara dubine, što dodatno otežava situaciju. Timovi su podijelili svoj silazak u sedam etapa kako bi se sigurno približili njemu. Spašavanje će biti zahtjevno i moglo bi trajati oko 10 dana, prema riječima predsjednika Turske Udruge za speleologiju i planinarenje, Bulenta Genca. No, ukoliko se Markovo stanje pogorša, situacija bi mogla postati još kompliciranija.

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja (HGSS) poslala je 18 iskusnih speleologa u ovu međunarodnu misiju spašavanja u južnu Tursku. Marko Diki je prijatelj i kolega speleologa iz HGSS-a, što dodatno motivira timove.Predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA), Dinko Novosel, također sudjeluje u operaciji spašavanja i opisuje Marka Dikija kao izuzetno dobrog čovjeka. Prvi poziv za pomoć stigao je u nedjelju, aktivirajući lokalne turske snage i ECRA. Tim iz Mađarske stigao je do pećine u ponedjeljak, uz prisustvo stručne medicinske ekipe.

TUMAF je potvrdio uspostavu telefonske komunikacije s Markom Dikijem, a lekarka je spuštena do njega kako bi pružila medicinsku pomoć. Hrvatski tim radi na uspostavljanju komunikacijskog sistema “CaveLink”. Situacija ostaje napeta, ali međunarodni napor i posvećenost spašavanju Marka Dikija ostaju snažni.Stručna medicinska ekipa također je spuštena do njega, dok se hrvatski tim trudi uspostaviti komunikacijski sistem “CaveLink”. Spašavanje Marka Dikija ostaje hitna i složena operacija s međunarodnim angažmanom, nadajući se da će se istraživaču što prije pružiti potrebna pomoć.