Zanimljivosti

DRAGANA U OČAJU PRODAVALA OČEV MED IZ PODRUMA, ALI JOJ JE HRABRA IDEJA PROMENILA ŽIVOT: Razvila biznis na starom maminom receptu

Dragana Vujinović je bila student ekonomije i sticala je znanje mastera,ali joj ni na samu pamet nije padalo da će joj zarada od porodičnog hobija njenog oca danas biti najznačajniji deo kućnog budžeta.Ona je tek ušla u tridesetu deceniju života,a već se ostvarilla kao majka,također ima i fakultetsku diplomu u rukama,ali joj ni to nije bilo dovoljno.Dragana je želela da bude svoja na svom i da u rodnom Brezovcu nadomak Aranđelovca, okružena sa tri planine – Venčac, Bukulja i Rudnik – od meda proizvedenog iz stotinu tatinih košnica pokuša da napravi iskorak. I uspela je.

Reči supruga poslužile kao podsticaj
Ona je uživala u svom majčinstvu prva četiri meseca,a onda je,kako kaže,”pukla postporođajna depresija”.Umesto podrške koja joj je bila potrebna ona se susretala sa izbegavanjem i nerazumevanjem.Reči njenog supruga: “Ja zarađujem, a tebi je mesto sa detetom u kući, dok se ne vratiš na posao”, podstakle su je da se pokrene. Nije želela da čeka povratak u školu, gde je zaposlena kao obračunski radnik, već je želela više. Danas mu je zahvalna na tome.

Naime ta njegova izjava je nju navela da celu noć provede razmišljajući čime bi se mogla baviti pored ekonomije.Ona je pre ekonomije završila marketing i trgovinu i bila je apsolutno svesna da je najbolje da započne nešto u vezi ulaganja minimala,jer od njenog porodiljskog,jedva je kupovala bebi dohranu.Je ipak ona živi na selu i samo za gorivo daje 100 evra mesečno.

Počeci Draganine biznis ideje
Ona de tada dosetila ideje da bi mogla da na drištvenim mrežama promoviše svog oca,kako bi najprije otarasili dve tone meda koje su držali u podrumu,to je bio njen prvi korak.Naime kada je napisala prvu objavu koja je glasila NAŠI OSNOVNI PROIZVODI,shvatila je da ne mora da se zadrži samo na tome.To jutro je uzela sve očeve knjige,malo je istraživala i po internetu i onda je shvatila da su danas proizvodi od meda dosta traženi.Draganina prednost je bila ta što je njihov med 100% prirodan,a sastojci koji se koriste za razne mešavine, takodje se mogu naći u našoj bašti, a ljudi danas to vole.Upravo iz njenog okruženja je potekla ideja za prvi proizvod,ona je odlučila da ponudi ljudima vitaminsku bombu,koju joj je majka pravila za jačanje imuniteta kada je bila dijete. Stari recept ubacivanja u med seckanih orašastih plodova, limuna i čuvarkuće, mislila je da treba da se doradi, modernizuje.

Ja lično ne volim da mi nešto bude kiselo (limun) i bljuntavo (čuvarkuća),ali kada pogledam na internetu limun i čuvarkuća u medu izađe mi veoma velika gomila recepata za imunitet,za čišćenje organizma. Shvatim da su naše majke i bake znale ono što mi danas tražimo po interenetu. Odlučila sam da uvedem novi recept samo med i čuvarkuća i kada sam izbacila na svoju stranicu “pčelareva kći”, odmah je stigla porudžbina. Ceo dan sam se tresla da li će se ljudima svideti, da li će im pomoći, a onda sam dobila pozitivne komentare od njih, što mi je dalo veoma veliki vetar u ledja – kaže mlada Dragana.

Razvijen biznis proizvoda sa medom
I danas ova mlada pčelarka svakodnevno proizvodi taznorazne vitaminske bomve koje pravi sa orašastim plodovima,a također ima i proizvode za koje koristi i žalfiju,lavandu,nanu,aroniju i crni kim…
Moje kombinacije cimenta i meda su dobre ideje za skidanje holesterola,također tu je i seme koprive i kakako za anemiju,zatim imamo i lan.I sada mi posao odlično ide,nisam se nadala,svaki dan imam nekoliko porudžbina,kada sam shvatila da ovaj posao cveta,počela sam i da beležim rezultate.Imam jednu svesku u koju sam počela da pišem, ona je stalno uz mene jer, na primer, dok šetam bebu, stigne nova porudžbina.Snimam uvek sebe da bi žene videle da nije fotošop nego da med zaista pomaže koži. Zadovoljna sam zaradom, ali verujem da bi neko na mom mestu zaradjivao duplo više. Volim detalje, ukrašavam svoje teglice, vodim računa da moje mušterije kada dobiju proizvod uživaju u svakom smislu te reči – izjavila je mlada pčelarka.